Linkovi

Pjongjang testirao novu raketu, Biden kaže da je Sjeverna Koreja "prioritet"


Fotografija lansiranja novog projektila koju je objavila sjevernokorejska državna agencija KCNA
Fotografija lansiranja novog projektila koju je objavila sjevernokorejska državna agencija KCNA

Sjeverna Koreja saopštila je da je lansirala novi tip taktičke rakete kratkog dometa i tako pokazala da napreduje u razvoju svog arsenala.

Raketna proba je objavljena malo pred konferenciju za novinare predsjednika SAD Joe Bidena koji je na konferenciji rekao da je Sjeverna Koreja prioritetno pitanje.

Kako je objavila sjevernokorejska državna agencija KCNA, nova raketa može da nosi i bojevu glavu tešku 2,5 tone, i da je nije lako uočiti i oboriti.

Američki predsjednik je prethodno iz svoje spoljnopolitičke agende izostavio Sjevernu Koreju, a i državni sekretar SAD se nije fokusirao na Pjongjang kao izazov.

Međutim, ove raketne probe koje su prve za godinu dana, pokazale su da Pjongjang i dalje razvija oružje, uprkos razgovorima koji je Kim Jong Un vodio sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Biden je istakao da SAD ostaju otvorene za diplomatske kontakte sa Sjevernom Korejom bez obzira na raketne probe, ali je i upozorio da će Amerika odgovoriti ako Pjongjang eskalira situaciju.

Predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in​ rekao je da su nove probe "zabrinjavajuće".

"Sada je trenutak da Južna i Sjeverna Koreja i SAD nastave dijalog, a nikada nije poželjno otežavati razgovore", kaže Moon Jae-in.

Od Pjongjanga se očekivalo da testira rakete na početku Bidenovog mandata. Ipak, stručnjaci kažu da su ove probe ograničene.

"I dalje su na niskom nivou koji administraciji daje prostora, ali je njihov cilj da se popnu na listi prioriteta američke administracije", kaže John Delury​, profesor na južnokorejskom univerzitetu Jonsei.

State Department je saopštio da je lansiranje raketa protivno rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN i da predstavlja prijetnju regionu i međunarodnoj zajednici.

Odbor UN za sankcije Sjevernoj Koreji treba da se sastane u petak, na zahtjev SAD.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG