Linkovi

Turska kritikuje Izrael zbog odgovora na palestinske proteste


Pro-Palestinian demonstrators shout slogans during a protest against Israel near the Israeli Consulate in Istanbul, Turkey, late May 9, 2021.
Pro-Palestinian demonstrators shout slogans during a protest against Israel near the Israeli Consulate in Istanbul, Turkey, late May 9, 2021.

Džamije širom Turske emitirale su u ponedjeljak molitve u znak podrške Palestincima ozlijeđenim u nasilnim obračunima s izraelskom policijom u Jerusalimu.

Nemiri, koji se podudaraju s muslimanskim svetim mjesecom Ramazanom, uslijedili su uslijed mogućeg iseljavanja Palestinaca iz domova istočnog Jerusalima sa zemlje na koju pravo polažu židovski naseljenici.

Također u ponedjeljak, stotine ljudi, mnogi koji su mahali palestinskim zastavama, marširali su se ispred izraelskog konzulata u Istanbulu u znak protesta zbog izraelskih policijskih akcija oko kompleksa džamije Al-Aqsa u starom gradu Jeruzalema. Mjesto je Židovima poznato kao Hramska planina, a muslimanima kao Plemenito svetište, koje se smatra najsvetijim mjestom u židovstvu i trećim najsvetijim mjestom u islamu.

Svjedoci su izvijestili da su izraelske sigurnosne snage ispaljivale suzavac, gumene metke i šok bombe na palestinske demonstrante, od kojih su neki bacali kamenje na policiju.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan

Šef komunikacije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Fahrettin Altun u ponedjeljak je tweetao: "Vrijeme je da zaustavimo izraelske gnusne i okrutne napade."

Njegovi komentari dolaze dva dana nakon što je Erdogan prokazao Izrael.

"Izrael, okrutna teroristička država, napada muslimane u Jeruzalemu, kojima je jedina briga zaštititi svoje domove i njihove svete vrijednosti, na divlji način lišen etike", rekao je Erdoan.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će SundayIsrael "i dalje održavati slobodu štovanja za sve vjere, ali nećemo dopustiti nasilne poremećaje."

Izraelski čelnik rekao je na sastanku vlade da se sastao sa sigurnosnim dužnosnicima i obećao da će "odlučno i odgovorno provoditi zakon i red".

Ankara je nastojala popraviti zategnute odnose s Izraelom kao dio šire strategije za okončanje njegove regionalne izolacije. Obje su zemlje povukle veleposlanike 2018. zbog izraelskih represija Palestinaca.

Odnosi su se također pokvarili 2010. nakon što su izraelski komandosi upali u Mavi Marmara, brod u turskom vlasništvu koji je bio dio flotile koja je pokušavala probiti izraelsku blokadu pojasa Gaze. Ubijeno je devet pro-palestinskih aktivista na brodu.

Turski predsjednički savjetnik Mesut Casin, osuđujući nedavno nasilje, kaže da je resetiranje bilateralnih odnosa još uvijek moguće, ali kaže da Washington mora djelovati.

"To je neprihvatljivo za vrijeme molitvi muslimana u vrlo važnom religioznom vremenu, za vrijeme Ramazana (Ramazana); to je neprihvatljiva situacija," rekao je Casin.

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog nasilja u Izraelu, a savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao je u nedjelju telefonom s izraelskim kolegom Meirom Ben-Shabbatom, prema Bijeloj kući.

U izjavi se navodi da je Sullivan izrazio predanost administracije Bidena izraelskoj sigurnosti i potpori miru i stabilnosti na cijelom Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG