Linkovi

Blinken završio posjetu Bliskom istoku


U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks with reporters in Amman, Jordan, May 26, 2021.
U.S. Secretary of State Antony Blinken speaks with reporters in Amman, Jordan, May 26, 2021.

Američki državni sekretar Antony Blinken završio je dvodnevnu turu po Bliskom istoku čiji je cilj bio poticanje prekida vatre uz posredovanje Kaira kojim je završeno 11 dana smrtonosnih napada između Izraela i palestinskih militanata u Gazi.

Tokom posjete pozvao je na regionalnu saradnju kako bi se izbjeglo “više mučnog nasilja”.

Osiguranje prekida vatre bilo je važno, posebno zbog razornog nasilja koje je uticalo na porodice sa obje strane”, rekao je Blinken novinarima nakon sastanka sa jordanskim kraljem Abdullahom II u Amanu. Jordan je ujedno bio i posljednja stanica u njegovoj turneji.

Vidimo da prekid vatre nije kraj, ali jeste početak nečega na čemu se treba graditi”, rekao je jordanski kralj.

Nakon razgovora sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom u Zapadnoj obali, Blinken je obećao da će obnoviti američke odnose sa Palestincima ponovnim otvaranjem konzulata u Jeruzalemu kao i da će pružiti milionsku pomoć za Pojas Gaze.

Najhitnija stvar je humanitarna pomoć ljudima u Gazi”, rekao je Blinken, prenosi AFP.

Politički šef Hamasa Yahya Sinwar obećao je da neće “uzeti ni jedan cent pomoći” ustrajavajući u tome da “nisu uzimali ni u prošlosti".

Dugoročno, Blinken se pozvao na “mogućnost nastavka napora za postizanjem rješenja dvaju država, za koje i dalje vjerujemo da je jedini način da se istinski osigura budućnost Izraela kao židovske i demokratske zemlje i da se Palestincima da država na koju imaju pravo.

Nakon sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom Blinken je ponovio podršku iztaelskom pravu da se brane od raketnih napada Hamasa.

"Predsjednik (SAD) Biden je zatražio da dođem ovde danas iz četiri razloga, da demonstriram posvećenost SAD sigurnosti Izraela i da počnemo da radimo ka većoj stabilnosti nakon sukoba, da počenomo hitnu humanitarnu obnovu Gaze i da nastavimo da ponovo gradimo naše odnose sa palestinskim rukovodstvom i Palestinskom upravom", rekao je tada Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Netanjahuom.

On se tokom posjete susreo i sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem kojeg je pohvalio u pomaganju da se “relativno brzo” zaustavi intenzivno nasilje.

Egipat je imao ključnu ulogu u posredovanju u primirju koje je stupilo na snagu 21. maja nakon nekih od najgorih borbi između Izraela i palestinskih militanata u pojasu Gaze od 2014. godine.

Rat je trajao 11 dana tokom kojih je ubijeno više od 250 ljudi, uglavnom Palestinaca i pričinjena velika šteta u Gazi.

Sukob je počeo 10. maja nakon više sedmica napetosti između Palestinaca i Izraelaca u istočnom Jeruzalemu zbog deložacija palestinskih porodica. Kulminacija napetosti dogodila se u kompleksu džamije Al-Aksa tokom svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Nakon toga Hamas je krenuo da ispaljuje rakete na Izrael.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG