Linkovi

Bliskoistočni konflikt podiže napetosti i tenzije u Evropi


Arhiva- Propalestinske demonstracije protiv izraelskog bombardovanja Gaze, u Parizu, Francuska, 15. maja 2021.
Arhiva- Propalestinske demonstracije protiv izraelskog bombardovanja Gaze, u Parizu, Francuska, 15. maja 2021.

Propalestinske demonstracije nastavljene su širom Evrope proteklog vikenda uprkos krhkom prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Protesti su jedan od rezultata nasilja na Bliskom istoku koje je podijelilo države članice Evropske unije i ostavilo neke strahove od nemira kod kuće.

Hiljade ljudi pridružilo se skupovima u Parizu i drugim francuskim gradovima u subotu, a demonstracije su organizovane i u drugim evropskim prijestonicama u znak solidarnosti za palestinsku stvar.

Na Trgu republike u francuskoj prijestonici, demonstranti su skandirali "Palestina će osvojiti" i "Izrael, ubica" - izražavajući negodovanje zbog nedavnih sukoba između Izraela i Hamasa, u kojima su većinom ubijani Palestinci.

Učestvujući na skupu u Parizu, Erik Konkurel, poslanik iz krajnje lijeve stranke Frans enbud, rekao je da ga je stid svoje vlade zbog navodne blagosti prema Izraelu. Njegovi stavovi odražavaju širu političku podjelu u toj zemlji, gdje su mnogi na francuskoj ljevici naklonjeni Palestincima, dok desnica podržava Izrael.

Kao jedina od stalnih članica Evropske unije u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Francuska je sarađivala prošle nedjelje sa Egiptom i Jordanom kako bi pomogla u prekidu vatre između Izraela i Hamasa, koji je konačno stupio na snagu u petak.

Ali u cjelini, neki analitičari kažu da je EU marginalizovana u ovom najnovijem porastu bliskoistočnog nasilja, dijelom i zbog svog podijeljenog odgovora. Zemlje poput Njemačke, Mađarske i Austrije snažno podržavaju Izrael, dok su drugi poput Belgije, Luksemburga i Švedske kritičniji.

Ipak, neki analitičari primjećuju posljednjih godina proizraelsko naginjanje širom Evrope.

U intervjuu za francuske medije u nedjelju, francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drian negirao je navodni izostanak uticaja EU. Pozvao je na politiku malih koraka kako bi se spriječilo da se obnovi najnoviji rast izraelsko-palestinskog nasilja.

Unutrašnja dinamika takođe oblikuje podijeljeni odgovor Evrope. Zemlje sa velikim brojem muslimanskog i jevrejskog stanovništva plaše se prelivanja bliskoistočnih tenzija kod kuće.

U Njemačkoj se nedavno dogodilo nekoliko napada na sinagoge uz antijevrejske poruke. U Francuskoj, u kojoj žive najveće jevrejske i muslimanske zajednice u Evropi, vlada je ranije ovog mjeseca zabranila propalestinske demonstracije iz straha da bi moglo da dođe do nasilja.

Do sada, kaže Francis Kalifa, koji je na čelu Predstavničkog savjeta jevrejskih institucija u Francuskoj (CRIF), stvari su uglavnom ostale pod kontrolom. Ali Kalifa primjećuje nagli porast antijevrejskih napada posljednjih godina, uključujući nekoliko smrtonosnih. Već smo iskusili ovu situaciju, rekao je, i znamo da se može ponoviti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG