Linkovi

Blinken: SAD će pomoći Gazi, a ne Hamasu


Srušene kuće u Gazi
Srušene kuće u Gazi

Američki državni sekretar Antony Blinken je u utorak, na početku posjete Bliskom istoku, obećao međunarodnu pomoć Gazi poslije katastrofalnog sukoba, ali i poručio da će istovremeno osigurati da ona ne završi kod ekstremističke organizacije Hamas.

U ratu Izraela i Hamasa, koji je trajao 11 dana, ubijeno je više od 250 ljudi, uglavnom Palestinaca, dok je Pojas Gaze razoren. Prošlog petka je postignut dogovor o prekidu vatre koji se za sada poštuje, mada nisu rješavani ključni uzroci izraelsko-palestinskog konflikta, što je Blinken i priznao poslije susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

“Da bi se spriječio povratak nasilju, moramo da se pozabavimo velikim brojem ključnih pitanja i izazova. A to počinje sa rješavanjem teške humanitarne situacije u Gazi i obnovom. Sjedinjene Države će raditi na podsticanju međunarodne podrške za te napore i istovremeno dati svoj značajni doprinos" naglasio je američki diplomata.

Takođe je dodao da će Vašington sarađivati sa svojim partnerima da osigura "da Hamas nema koristi od pomoći za obnovu".

Blinken se neće sastati sa predstavnicima Hamasa, koji ne priznaju Izrael i koje SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Američki državni sekretar se osvrnuo i na širi konflikt, navodeći da SAD "vjeruju da Palestinci i Izraelci podjednako zaslužuju da žive bezbjedno, da uživaju u slobodi, demokratiji i da budu tretirani sa dostojanstvom.

Međutim, najviši američki diplomata se suočava sa istim preprekama koje su više od deceniju sprječavale pokretanje sveobuhvatnijeg mirovnog procesa, uključujući agresivni stav izraelskih lidera, palestinske podjele i duboko ukorijenjene tenzije povezane sa Jerusalimom i njegovim svetim mjestima.

Američki državni tajnik Antony Blinken naglasio je pravo Izraela da se brani.

Obraćajući se izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, Blinken je rekao da su i Izrael i Palestinci doživjeli "duboke" gubitke tijekom borbi te da je predstoji puno posla kako bi se vratila nada, poštovanje i povjerenje.

"Žrtve se često svode na brojke, ali iza svakog broja stoji pojedinačno ljudsko biće - kći, sin, otac, majka, baka i djed, najbolji prijatelj", rekao je Blinken. "A kako Talmud uči, izgubiti život znači izgubiti cijeli svijet, bez obzira je li taj život Palestinski ili Izraelski."

Blinken je rekao da će Sjedinjene Države prikupljati međunarodnu potporu za pomoć u obnovi u Gazi, mjerenjem kojim će osigurati da militanti Hamasa nemaju koristi. Također je obećao pomoć u širenju ekonomskih mogućnosti za Palestince kako u Gazi tako i na Zapadnoj obali, rekavši da će to pružiti stabilnije okruženje koje će biti od koristi i Palestincima i Izraelcima.

Blinken je planirao dati najave o naporima za pomoć kasnije u utorak dok se u Ramallahu sastao s predsjednikom Palestinske uprave Mahmoudom Abbasom i premijerom Mohammadom Shtayyehom.

Netanyahu je zahvalio Sjedinjenim Državama na iskazanoj potpori, istovremeno upozoravajući militante da zadrže prekid vatre.

"Ako Hamas prekine mir i napadne Izrael, naš će odgovor biti vrlo moćan", rekao je.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and U.S. Secretary of State Anthony Blinken shake hands as they hold a joint news conference in Jerusalem, May 25, 2021. Menahem Kahana/Pool via REUTERS
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and U.S. Secretary of State Anthony Blinken shake hands as they hold a joint news conference in Jerusalem, May 25, 2021. Menahem Kahana/Pool via REUTERS

Diplomatska misija SAD

Tokom turneje, kako javlja agencija Reuters, Blinken će se založiti za jačanje prekida vatre sa grupom Hamas u Pojasu Gaze i pomoći da se ubrza isporuka humanitarne pomoći razorenoj palestinskoj enklavi.​

Izraelske vlasti su saopštile da će dozvoliti isporuke goriva, lijekova i hrane privatnom sektoru u Gazi prvi put nakon 11 dana sukoba. Prekogranični okršaji okončani su 10. maja.

Blinken će posjetiti i Ramalu na okupiranoj Zapadnoj obali, Egipat i Jordan, a SAD se "nadaju i očekuju" da će se prekid vatre održati i učvrstiti, rekao je zvaničnik State Departmenta.

"Primarni fokus nam je da održimo prekid vatre i dopremimo pomoć ljudima kojima je ona potrebna", rekao je zvaničnik koji nije želio da bude imenovan, prenosi Reuters.

Blinken će se na prvom putovanju u taj region sastati sa izraelskim, palestinskim i drugim diplomatama koje rade na uspostavljanju primirja u Gazi.

SAD su saopštile da su spremne da rade sa palestinskim vlastima i UN kako bi se obezbijedila brza dostava humanitarne pomoći i sakupila sredstva za obnovu Gaze.

"Trenutno smo fokusirani na humanitarnu situaciju, na rekonstruisanje i obnovu i radimo sa svima - Palestincima, Izraalecima, partnerima iz regiona", kazao je Blinken za CNN.

U međuvremenu, egipatski pregovarači su se sastali sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, inače političkim rivalom Hamasa, u pokušaju da se prekid vatre što duže održi. Egipat je posredovao u uspostavljanju primirja u Gazi.

Članice Savjeta bezbednosti UN pozdravile su prekid vatre i pozvale da se postigne sveobuhvatni mirovni dogovor baziran na "viziji dvije demokratske države, Izraela i Palestine, koje u miru žive jedna pored druge i priznaju međusobno granice".

Neki eksperti smatraju da prekid vatre ne rješava probleme decenijskog konflikta.

"SAD treba da objasne kako vide održivu, suverenu palestinsku državu, a šta su negativne strane rješenja dvije države", smatra egipatski diplomata i član Instituta za mir Hešam Jusef.

Blinken je uoči puta u region rekao da SAD vjeruju da je došlo vrijeme da se postigne dogovor koji jednako poštuje prava Izraelaca i Palestinaca.

On je za televiziju ABC kazao da "Palestinci treba da se nadaju da će živjeti bezbjedno i dostojanstveno u palestinskoj državi", kao i da je predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i dalje na strani takvog rješenja.

Državni sekretar SAD je okrivio Hamas za sukob rekavši da je "Palestincima donio samo uništenje i ništa drugo".

Washington je saopštio da će raditi sa palestinskim vlastima na obnovi Gaze, ali ne sa Hamasom, i da neće dozvoliti da se ponovo naoružava. Takav plan djeluje teško ostvariv, s obzirom na to da Gazu kontroliše Hamas.

Hamas je raketirao Izrael iz Gaze od 10. maja zbog kršenja prava Palestinaca u Jerusalimu od strane izraelske policije. Izrael je uzvratio žestokim vazdušnim udarima i artiljerijskom paljbom na lidere Hamasa i njihovu infrastrukturu. Mnogi su osudili Izrael zbog velikog broja civilnih žrtava.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG