Linkovi

I Izrael i Hamas proglasili pobjedu u sukobu


Srušena zgrada nakon izraelskog napada, grad Gaza, 21. maj 2021.
Srušena zgrada nakon izraelskog napada, grad Gaza, 21. maj 2021.

I Izrael i Hamas tvrde da su pobjednici u sukobu koji je trajao 11 dana i u kojem je prekid vatre stupio na snagu u petak ujutru. U tom konfliktu su stradale stotine ljudi.

Hiljade stanovnika Gaze slavile su na ulicama kada je primirje počelo, a slavili su i stanovnici istočnog Jerusalima i okupirane Zapadne Obale.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da su vojne akcije oštetile Hamas i otežale mu da lansira rakete, kao i da je ubijeno 200 militanata i uništena mreža podzemnih tunela. Hamas i Islamski džihad su saopštili da je stradalo samo 20 njihovih boraca.

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu

"Hamas više ne može da se krije. Ovo je veliki uspjeh Izraela", rekao je Netanyahu i upozorio da će Izrael odgovoriti još silovitije ako Hamas ponovo napadne.

Šef Hamasa Ismail Haniyeh takođe je proglasio pobjedu i rekao da su uspješno odoljevali vojno i ekonomski jačem neprijatelju. Obećao je i da će biti popravljeno sve što je uništeno u Gazi.

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da je 30 zdravstvenih ustanova u Gazi oštećeno, kao i da je ubijeno najmanje 243 Palestinaca, a povrijeđeno 8.538.

UN su odvojile 18,6 miliona dolara za humantiranu pomoć Gazi i saopštile da je raseljeno više od 72 hiljade Palestinaca.

Palestinci slave nakon primirja, grad Gaza, 21. maj 2021.
Palestinci slave nakon primirja, grad Gaza, 21. maj 2021.

Kakve su globalne reakcije na primirje?

Predsjednik SAD Joe Biden izjavio je da Demokratska stranka i dalje podržava Izrael i da se "moli da će prekid vatre potrajati".

Biden je takođe kazao da je rješenje o dve države jedini odgovor na konflikt i obećao da će, sa drugim zemljama, izdvojiti sredstva za pomoć Gazi.

Državni sekretar SAD Antony Blinken najavio je da će u narednim danima putovati u taj region i sastati se sa izraelskim, palestinskim i regionalnim liderima.

I drugi lideri su pozdravili primirje kojem je posredovao Egipat.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominic Raab napisao je na Twitteru da "obje strane moraju da se postaraju da prekid vatre potraje i da se okonča nasilje i stradanje civila".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell rekao je da je održiva opcija rad na dogovoru o dve države.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Maria Zakharova kazala je da je Moskva zadovoljna prekidom vatre, ali da ima još posla.

"Ovo je važan, ali nedovoljan korak", rekla je ona.

Palestinka kuha obrok u razrušenom domu koji je pogođen u izraelskim napadima.
Palestinka kuha obrok u razrušenom domu koji je pogođen u izraelskim napadima.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian​ rekao je da će Kina dati milion dolara humanitarne pomoći Palestincima, kao i 200.000 doza vakcine protiv Covida-19.

Pakistanski premijer Imran Khan zahvalio je građanima što su širom zemlje protestovali u znak solidarnosti sa Palestincima i kazao da se nada da će jednog dana oni imati svoju državu.

Od 10. maja Hamas je raketirao Izrael iz Gaze zbog, kako su naveli, kršenja prava Palestinaca u Jerusalimu.

Izrael je odgovorio vazdušnim udarima i artiljerijskom paljbom na Hamas i njihovu infrastrukturu, a kritikovan je zbog toga što je gađao i civilne zgrade i izbjegličke kampove, kao i zbog velikog broja civilnih žrtava.

XS
SM
MD
LG