Linkovi

Izrael i Hamas usaglasili prekid vatre


Dim i plamen iznad zgradau Gazi, 20. maj 2021. godine.
Dim i plamen iznad zgradau Gazi, 20. maj 2021. godine.

Izrael i Hamas usaglasili su se o prekidu vatre u području Gaze koje će stupiti na snagu u dva sata poslije ponoći po lokalnom vremenu, saopštio je zvaničnik Palestinske islamističke frakcije, izvijestila je agencija Reuters.

Istovremeno, izraelski bezbjednosni kabinet saopštio je da je jednoglasno podržao, kako je ukazano, uzajamno i bezuslovno primirje u Gazi koje je predložio posrednik Egipat - dodavši da čas stupanja na snagu treba da bude određen.

Te informacije objavljene su dan pošto je američki predsjednik Joe Biden zatražio od izraelskog premijera benjamina Netanyahua da utiče na stišavanje tenzija, kao i ponuda o medijaciji u sporu koju su ponudili Egipat, Katar i Ujedinjene nacije.

Prethodno je Generalna skupština Ujedinjenih nacija održala sednicu povodom sukoba izraelskih snaga i palestinskih militanata na Bliskom istoku koji traju duže od nedelju dana.

Riječ je o prvom zasjedanju koje podrazumijeva lično prisustvo, organizovanom u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku, od izbijanja pandemije koronavirusa - prihe četrnaest mjeseci.

Sazvana je na zahjtev Organizacije islamske saradnje i arapskih članica Ujedinjenih nacija.

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, opisao je tokom obraćanja situaciju u Gazi kao, kako se izrazio, pakao za najmlađe. Od Izraela je zatražio da tamošnjem stanovništvu omogući pristup pomoći, najavivši da će i sam organizovati njeno prikupljanje.

"Ako na Zemlji postoji pakao - to su danas životi djece u području Gaze. Neprijateljstva su uzrokovala ozbiljnu štetu na vitalnoj infrastrukturi koju u Gazi koriste civili, uključujući puteve i snabdijevanje strujom", rekao je generalni sekretar UN.

Pozvao je na hitan prekid vatre, zatraživši od izraelske vojske maksimalnu suzdržanost, dok je sa druge strane pokret Hamasa pozvao da prekinu sa raketiranjem izraelske teritorije. Apelovao je na Izrael da prekine rušenja i iseljavanja palestinske teritorije.

"Pristup humanitarnim dobrima je najznačajniji. Napadi militantnih grupa na područja koja okružuju prelaze su neprihvatljivi. Istovremeno, Izrael je dužan da omogući brz i nesmetan pristup humanitarne pomoći na područje Gaze", podvukao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Stotine zgrada i domova uništeno je ili oštećeno, dok je kako je ukazao Guterres, u vazdušnim napadima oštećeno nekoliko bolnica.

"Oko 50.000 ljudi zatražilo je sklonište u školama Ujedinjenih nacija, džamijama i drugim mestima sa malim pristupom vodi, hrani, higijeni ili zdravstvenim uslugama", precizirao je Guterres.

Psaki: Ohrabruju izvještaji o mogućem prekidu vatre

Jen Psaki
Jen Psaki

Jen Psaki, predstavnica za medije Bijele kuće, izjavila je da su izvještaji o napretku u uspostavljanju prekida vatre u izraelsko-palestinskom sukobu, kako se izrazila, ohrabrujući.

"Videli smo izvještaje o napretku ka mogućem prekidu vatre. Jasno je da je to ohrabrujuće", rekla je Psaki novinarima u Bieloj kući.

Predstavnik Hamasa predviđa prekid vatre u narednim danima

Dim za vrijeme izraelskih napada, grad Gaza, 19. maj 2021.
Dim za vrijeme izraelskih napada, grad Gaza, 19. maj 2021.

Predstavnik palestinskog Hamasa izjavio je da predviđa prekid vatre sa Izraelom u narednim danima, poslije poziva američkog predsjednika Joea Bidena upućenog izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da se borba deeskalira.

Hamas je iz Gaze ponovo noćas raketirao Izrael koji je u zoru odgovorio vazdušnim napadima, ali kako prenose tamošnji mediji, slabijeg intenziteta nego ranije.

Jedan od egipatskih bezbjednjaka rekao je da su se dvije strane saglasile da prekinu vatru, ali da se o detaljima pregovara u tajnosti.

"Mislim da će pregovori koji se vode o prekidu vatre biti uspješni", rekao je Moussa Abu Marzouk​, zvaničnik Hamasa za libansku televiziju. "Očekujem da se prekid vatre dogovori u narednih dan-dva i da će taj dogovor podržati obje strane."

Izraelski ministar za obavještajna pitanja Eli Cohen​ je, međutim, negirao da će se prekid vatre desiti u petak.

"Postoji međunarodni pritisak da se to desi. Završićemo operaciju onda kada odlučimo da smo ispunili ciljeve", rekao je on.

Televizija Al Jazeera prenijela je da se izaslanik UN za Bliski istok Tor Wennesland​ sastaje sa šefom Hamasa Ismailom Haniyehom​ u petak u Kataru.

Izrael je tokom noći izveo vazdušne napade u kojima je, kako je saopšteno, pogođeno i skladište oružja u kući jednog od članova Hamasa. Ljekari su rekli da je u napadu na jugu Gaze ranjeno četvero ljudi.

Od početka sukoba 10. maja, palestinski zvaničnici su prebrojali 228 ubijenih u Gazi, što je dodatno pogoršalo postojeću humanitarnu katastrofu.

Izraelske vlasti daju podatak da je sa te strane ubijeno 12 osoba.

Izraelski premijer Netanyahu stalno ponavlja da ima podršku SAD koje su poručile da Izrael da se brani od raketiranja iz Gaze.

Ali, Biden je poručio izraelskom lideru da je vrijeme da se okonča konflikt.

Washington i druge bliskoistočne zemlje traže da se prekid vatre dogovori diplomatski. Generalna skupština UN će raspravljati o konfliktu na sjednici u četvrtak, ali se ne očekuje da će nešto preduzeti.

Hamas je počeo raketiranje Izraela 10. maja kao odgovor na, kako je rečeno, izraelsko kršenje prava Palestinaca koji su htjeli da se okupe na određenim mestima u Jerusalimu za vrijeme ramazana.

Kod džamije Al Aksa sukobljavali su se Palestinci i izraelska policija, a još jedan od razloga bili su i protesti zbog najave iseljenja palestinskih porodica iz naselja Šeik Džarah u Jerusalimu, odakle hoće da ih isele jevrejski doseljenici.

Aktuelni sukobi su najozbiljniji posljednjih godina, a nasilje između Jevreja i Arapa se događa i na ulicama.

Četiri rakete ispaljene su na Izrael i iz Libana, ali niko nije preuzeo odgovornost za to.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG