Linkovi

Novi sukobi Palestinaca i izraelskih snaga oko Al-Akse


Sukob Palestinaca i izraleskig sigurnosnih snaga kod džamije Al-Aksa, 21. maj 2021.
Sukob Palestinaca i izraleskig sigurnosnih snaga kod džamije Al-Aksa, 21. maj 2021.

Izrael i Hamas za sada poštuju prekid vatre koji je stupio na snagu u petak (21. maja), ali su samo nekoliko sati nakon toga u blizini džamije Al-Aksa u Jerusalemu ponovo izbili sukobi između izraelske policije i Palestinaca.

Portparol izraelske policije Micky Rosenfeld kazao je da su kamenice bacane prema policajcima koji su se nalazili na jednoj od kapija na ulazu u sveto mjesto, prenosi Reuters.

„Jedinice su odgovorile i ušle su u regiju Brda Hrama u cilju suzbijanja napetosti“, dodao je.

Svjedoci su za agenciju Reuters kazali da su Palestinci bacali kamenice i Molotovljeve koktele ka policajcima u blizini kompleksa Al-Akse, koji se nalazi na platou Starog grada u Jerusalemu, među muslimanima širom svijeta poznatom kao Al-Haram Al-Šarif, ili Plemenito svetište, a među Jevrejima kao Brdo hrama.

Policija je također bacala bombe za ošamućivanje na grupu Palestinaca koja je marširala kroz teren kompleksa, jedne od najosjetljivijih lokacija u bliskoistočnom sukobu.

Gomilanje napetosti u njenoj blizini tokom maja je i podstaklo sukob Izraela i Hamasa, kada je ta naoružana grupa počela ispaljivati rakete iz Gaze kao odgovor, a Izrael je uzvratio zračnim napadima.

Primirje između Izraela i palestinske grupe Hamas stupilo je na snagu rano u petak ujutro 21. maja. Dogovorenim primirjem okončana su bombardovanja koja su trajala 11 dana, a u kojima je poginulo više od 230 ljudi, većinom u Gazi.

I Izrael i Hamas su proglasili pobjedu u međusobnom konfliktu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG