Linkovi

Desetine republikanskih kongresmena najavilo da će osporiti Bidenovu pobjedu


Capitol - sjedište američkog Kongresa koji se sastoji od Senata i Predstavničkog doma (Foto: REUTERS/Erin Scott)
Capitol - sjedište američkog Kongresa koji se sastoji od Senata i Predstavničkog doma (Foto: REUTERS/Erin Scott)

Više od stotinu republikanskih kongresmena u Predstavničkom domu i 12 senatora najavilo je da će se udružiti u pokušaju da blokiraju potvrdu glasova Elektorskog koledža, prema kojima je demokrata Joe Biden pobijedio predsjednika Donalda Trumpa na izborima 3. novembra 2020. Vjeruje se da je taj pokušaj osuđen na neuspjeh.

Potvrda glasova Elektorskog koledža - 306 za Bajdena i 232 za predsednika Trumpa - je obično formalnost i posljednji je korak prije nego što Biden bude inaugurisan kao 46. predsjednik Sjedinjenih Država 20. januara.

Oba doma Kongresa trebalo bi da podrže tvrdnje kojima se osporava Bidenova pobjeda da bi se izborni rezultat poništio. Međutim, demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu i sigurno će potvrditi Bidenovu pobedu, dok će glasovi manjinskih demokrata u Senatu ali i nekih republikanaca koji su priznali da je demokratski kandidat pobijedio, vjerovatno biti dovoljni za potvrdu njegove pobjede u Senatu.

Trump, koji nedjeljama bez dokaza iznosi tvrdnje da je izbornim prevarama spriječen da dobije drugi četvorogodišnji mandat, nastavlja da podstiče svoje pristalice da protestuju zbog navodne izborne krađe. "Pokušaj da se ukrade ubjedljiva pobjeda", napisao je predsjednik na Twitteru tokom vikenda. "Ne smijemo da dozvolimo da se to dogodi."

Trump je takođe na Twitteru podijelio video snimak sa pozivom njegovim pristalicama da se okupe u Washingtonu u srijedu da bi protestovali zbog potvrde Bidena kao pobjednika izbora, u kojem se navodi da bi to mogao da bude "najveći skup u istoriji grada."

Ukupno dvanaest aktuelnih i izabranih republikanskih senatora saopštilo je da će se usprotiviti potvrdi izhoda američkih predsjedničkih izbora na sednici Kongresa zakazanoj 6. januara – ukoliko se ne sprovede, kako su ukazali, desetodnevna hitna revizija rezultata američkih predsjedničkih izbora.

Elektorski koledž je 14. decembra potvrdio pobjedu izabranog predsjednika Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima.

U saopštenju koje je na profilu društvene mreže Twitter objavio senator Ted Cruz navedeno je da su glasanje obilježili navodi o izbornoj prevari i nepravilnostima.

"Izborne prevare su konstantan izazov u našem izbornom procesu – iako se njihov obim osporava. Navodi o prevarama i nepravilnostima na izborima 2020. premašuju bilo koje dosadašnje”, ukazano je u njihovoj zajedničkoj izjavi.

Osim Cruza, potpisnici saopštenja su senatori Ron Johnson, James Lankford, Steve Daines, John Kennedy, Marsha Blackburn i Mike Braun, kao i izabrani senatori Cynthia Lummis, Roger Marshall, Bill Hagerty i Tommy Tuberville.

Naveli su i primjer izbora održanih 1877. koje su, kako navode, obilježile optužbe za prevaru u više država.

"Kongres tada nije ignorisao te navode, niti su mediji one koji ih upućuju odbacili kao radikale čiji je cilj podrivanje demokratije. Umjesto toga, Kongres je imenovao Komisiju – koju je činilo po pet članova Senata i Predstavničkog doma, kao i pet članova Vrhovnog suda koji su razmotrili ono što se smatralo spornim. Trebalo bi to da slijedimo", navedeno je u saopštenju.

Precizirano je i da bi Kongres, kako je ukazano, odmah trebalo da imenuje komisiju čije osnivanje predlažu.

"Čiji bi mandat bio istraga i utvrđivanje činjenica, kao i sprovođenje desetodnevne revizije u državama u kojima su rezultate izbora obilježili prigovori o regularnosti. Kada se proces okonča, pojedine države mogu procijeniti nalaze Komisije i zakažu sednicu, ukoliko bude potrebe da se potvrdi promena u rezultatima glasanja”, ukazali su aktuelni i budući senatori, koji su istakli da bez toga neće glasati za potvrdu rezultata predsjedničkih izbora u Kongresu.

Pre njihove najave – sličan istup je uoči Nove godine imao i republikanski senator Josh Hawley.

Ne prezentujući detalje ili dokaze Hawley je najavio da će se se usprotiviti potvrdi mandata izabranog predsjednika Bidena jer, kako je ustvrdio, neke države – uključujući Pennsylvaniju nisu poštovale sopstvene izborne zakone.

Uprkos tome što su - prvo američke države, a onda i Elektorski koledž potvrdili pobjedu izabranog predsjednika Biden - aktuelni predsjednik Trump odbija da se saglasi sa izbornim ishodom i dovodi u pitanje rezultate glasanja tvrdeći, bez prezentovanja validnih dokaza, da su izborni proces obilježile neregularnosti koje su doprinijele Bidenovoj pobjedi.

Trumpova kampanja i njegovi advokati podnijeli su brojne tužbe i prigovore u državama koje su bile ključne za ishod predsjedničkih izbora, kao i dvije tužbe pred Vrhovnim sudom – ali nijedan od tih poteza do sada nije urodio plodom. U najvećem broju slučajeva tužbe i prigovori odbacivani su kao neosnovani.

Inače, svaki član Kongresa ima pravo da se po bilo kom osnovu usprotivi glasanju o potvrdi rezultata Elektorskog koledža. Po prigovoru se, međutim, ne postupa ukoliko nije uložen u pisanoj formi i ako ga nisu potpisali po jedan član Predstavničkog doma i Senata.

U slučaju kada postoji takav zahtjev – zajednička sjednica dva doma Kongresa se prekida i njihovi članovi počinju odvojena zasjedanja kako bi prigovori bili razmotreni. Da bi postao održiv – potrebno je da se oba doma saglase o prigovoru dvotrećinskom većinom glasova. Ukoliko se to ne dogodi - prelazi se ponovo na brojanje Elektorskih glasova.

Takav slučaj posljednji put se desio 2005. kada su članica Predstavničkog doma Stephanie Tubbs Jones iz države Ohio i članica Senata Barbara Boxer iz Californije, obje iz redova demokrata, uložile prigovore na rezultate glasanja iz države Ohio – tvrdeći da je tokom glasanja bilo izbornih nepravilnosti. Oba doma Kongresa su razmatrala prigovor i odbacila ga.

Georgeu Bushu mlađem, tada aktuelnom predsjedniku i republikanskom kandidatu, Kongres je potvrdio drugi predsjednički mandat.

Takođe, 2017. – prilikom kongresnog izjašnjavanja o ishodu Elektorskog glasanja poslije izboria na kojima je novembra 2016. pobijedio odlazeći predsjednik Donald Trump, veliki broj demokratskih članova Predstavničkog doma usprotivio se potvrdi njegove pobjede nad demokratskom kandidatkinjom Hillary Clinton.

S obzirom na to da im se nije pridružio nijedan demokratski član Senata – Kongres je bez odlaganja, potvrdio Trumpovu izbornu pobjedu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG