Linkovi

Trumpova kampanja od Vrhovnog suda ponovo traži odbacivanje rezultata predsjedničkih izbora


Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu (Foto: Reuters)
Zgrada Vrhovnog suda u Vašingtonu (Foto: Reuters)

Kampanja aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa saopštila je da će od Vrhovnog suda ponovo tražiti odbacivanje rezultata američkih predsjedničkih izbora na kojima je predviđenu pobjedu demokratskog kandidata Džozefa Bajdena 14. decembra potvrdio i Elektorski koledž.

Rudi Đulijani, advokat predsednka Trumpa izjavio je da je od Vrhovnog suda zatraženo da poništi tri odluke Državnog suda Pensilvanije donijete u vezi sa glasanjem poštom, navedeno je u saopštenju kampanje republikanskog kandidata.

Tražimo da se ponište tri odluke kojima je onemogućena zaštita od prevara putem glasanja poštom”, naveo je Đulijani u saopštenju kampanje.

Đulijani je ukazao da su u prijavi zatraženi, kako se izrazio, svi odgovarajući pravni lijekovi koji bi omogućili da 20 elektorskih glasova kojima raspolaže ta država budu dodijeljeni Donaldu Trumpu.

Inače, predviđenu pobjedu izabranog predsjednika Bajdena, prošlog ponedjeljka potvrdilo je 20 elektora Pensilvanije. Takođe, Bajden je u toj državi osvojio više od 80.000 glasova građana.

Inače, Vrhovni sud je 11. decembra odbacio tužbu koju mu je uputila država Teksas – tražeći od najviše američke sudske institucije da poništi rezultate glasanja u četiri ključne države za ishod američkih izbora - Džordžiji, Mičigenu Viskonsinu i Pensilvaniji.

Aktuelni američki predsednik Donald Trump osporava rezultate izbora, tvrdeći bez prezentovanja validnih dokaza, da su proces obilježile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova. To je navodno doprinijelo da umjesto njega – izbornu pobjedu odnese demokratski kandidat.

Nekoliko republikanskih senatora, uključujući i lidera republikanske većine u Senatu Miča Mekonela, priznalo je izbornu pobjedu Džozefa Bajdena nakon glasanja Elektorkog koledža. Takođe, odbacili su ideju o odbacivanju rezultata američkih predsjedničkih izbora u Kongresu.

Za pobjedu na predsjedničkim izborima kandidatu je potrebno da osvoji 270 glasova elektora. Demokratski kandidat i izabrani predsjednik Džozef Bajden osvojio je 306 elektorska glasa – naspram Trumpa koji ih je sakupio 232. Takođe, Bajden je osvojio oko sedam miliona glasova građana više od Trumpa.

Neomiljeni politički govor
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG