Linkovi

Trump: Napustiću Bijelu kuću ako Elektorski koledž izglasa Bidena


Donald Traump tokom razgovora sa američkim trupama povodom Dana zahvalnosti (Foto: REUTERS/Erin Scott)
Donald Traump tokom razgovora sa američkim trupama povodom Dana zahvalnosti (Foto: REUTERS/Erin Scott)

Aktuelni američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će napustiti Bijelu kuću ukoliko Elektorski koledž bude izglasao Josepha Bidena, izabranog predsjednika i kandidata Demokratske stranke, za novog predsjednika Sjedinjenih Država.

Trump je u razgovoru sa novinarima tokom Dana zahvalnosti rekao da će izaći iz Bijele kuće ako Bidenovu pobjedu bude potvrdio Elektorski koledž, objavila je agencija Reuters

Sigurno hoću i vi to znate. Ali mislim da će se mnogo toga dogoditi do 20. januara. Mnogo toga - jer je utvrđena masovna prevara. Mi smo kao zemlja trećeg svijeta", rekao je Trump.

Aktuelni predsjednik rekao je i da mu je teško da saglasi sa predviđenim izbornim ishodom pod, kako je rekao, trenutnim okolnostima. Nije želio da odgovori da li će prisustvovati inauguaciji izabranog predsjednika Džozefa Bajdena koja bi trebalo da se održi 20. januara.

Običaj je da preuzimanju dužnosti novoizabranog predsednika prisustvuje državnik koji napušta dužnost.

Joseph Biden predviđeni je pobjednik američkih predsjedničkih izbora na kojima je osvojio 306 elektorskih glasova – naspram 232 koliko je sakupio aktuelni predsjednik i republikanski kandidat. Takođe, na osnovu prebrojanih glasova građana, Bajden je u odnosu na Trampa u prednosti za 6 miliona glasova.

Donald Trump, njegova kampanja i pravni tim osporavaju rezultate predsedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obilježile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinijele da umjesto njega – izabrani predsjednik bude demokratski kandidat Joseph Biden.

Međutim, za te tvrdnje osim objava na društvenim mrežama kojima se spori tačnost, Trump i njegova kampanja nisu ponudili validne dokaze – što za rezultat ima njihovo odbacivanje pred sudovima.

Američke države trebalo bi do osmog decembra da potvrde rezultate glasanja, kao i 14. decembra dana kada bi trebalo da bude održano elektorsko glasanje.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobjednika predsjedničkih izbora

XS
SM
MD
LG