Linkovi

Trump izgubio i na apelacionom sudu u Pensilvaniji


Predsjednik je najavio da će napustiti Bijelu kuću ako Elektorski koledž potvrdi pobjedu Bajdena
Predsjednik je najavio da će napustiti Bijelu kuću ako Elektorski koledž potvrdi pobjedu Bajdena

Pravni tim predsjednika Donalda Trumpa pretrpio je još jedan sudski poraz pošto je apelacioni sud u Pensilvaniji odbacio zahtjev da se u toj državi ne potvrde rezultati izbora, odnosno pobjeda Joe Bidena.

Trumpovi advokati najavili su žalbu Vrhovnom sudu, uprkos ocjeni sudije da su njihove žalbe neosnovane.

"Slobodni i fer izbori su suština demokratije. Optužbe da nisu fer su ozbiljne, ali samo to što kažete da izbori nisu legalni, ne čini ih nelegalnim. Potrebni su dokazi, a toga ovdje nema", napisao je sudija Stefanos Bibas.

Presuda apelacionog suda u Pensilvaniji stigla je nakon što je ta država certifikovala rezultate izbora na kojima je pobijedio Biden. On i njegova potpredsjednica Kamala Harris dobili su skoro 80 miliona glasova, što je rekord u istoriji SAD.

Trump je rekao da se nada da će na kraju intervenisati i Vrhovni sud, kao što je to bilo 2000. godine u trci Ala Gora i Džordža Buša mlađeg.

Od kako se završilo glasanje, predsjednik i njegov tim tvrde da su izbori pokradeni i pokrenuli su tužbe pred sudovima u šest država koje su odlučivale ishod izbora. Ali, skoro svi sudovi su odbacili njihove tužbe.

Trump je rekao da je spreman da prihvati rezultate izbora ako ih potvrdi Elektorski koledž i da će u tom slučaju 20. januara napustiti Bijelu kuću.

"Sigurno ću to uraditi, znate to", rekao je Trump na konferenciji za novinare.

Prije nego što se Elektorski koledž sastane 14. decembra, potrebno je da svih 50 saveznih država potvrdi rezultate, a svi sporovi moraju biti riješeni do 8. decembra.

Biden je dobio i više glasova Elektorskog koledža, kao i više glasova birača od Trumpa.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG