Linkovi

Trump vršio pritisak na zvaničnika Džordžije da promijeni izborne rezultate


Predsjednik Trump na mitingu za republikanske senatore Davida Perduea i Kelly Loeffler 5. decembra 2020. (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Predsjednik Trump na mitingu za republikanske senatore Davida Perduea i Kelly Loeffler 5. decembra 2020. (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Bred Rafensperger, najviši republikanski izborni zvaničnik Džordžije, izjavio je da je pod pritiskom Bijele kuće i u suprotnosti sa svojim sopstvenim opredjeljenjem prihvatio telefonski poziv predsjednika Donalda Trumpa - kojim je tražio poništavanje svog izbornog poraza u toj američkoj državi.

Nisam smatrao da bi bilo prikladno razgovarati sa predsjednikom - ali je on insistirao. Pretpostavljam da su članovi njegovog kabineta vršili pritisak na nas. Željeli su da razgovaramo”, rekao je Rafensperger za program televizije ABC “Dobro jutro Ameriko”.

Rafensperger i njegov glavni savjetnik su, u višesatnom razgovoru, odbacili Trumpove tvrdnje o izbornoj prevari.

Prihvatili smo poziv i obavili razgovor. Uglavnom je on govorio – a mi smo slušali”, rekao je Rafensperger televiziji ABC.

Želim da istaknem da su podaci kojima razpolaže sasvim pogrešni. Govorio je o stotinama preminulih ljudi za koje je registrovano da su glasali. Mi smo pronašli dvoje. To je jedan od primjera netačnih podataka kojima raspolaže”, ukazao je Rafensperger.

USA, Atlanta, Georgia, Georgia's Secretary of State Brad Raffensperger
USA, Atlanta, Georgia, Georgia's Secretary of State Brad Raffensperger

Razgovor, vođen u subotu, bio je najnoviji potez u Trumpovom dvomjesečnom pokušaju da uvjeri javnost da je pobjeda demokrate Joe Bidena na izborima 3. novembra rezultat masovne izborne krađe - što je tvrdnja koju su odbacili državni i federalni izborni zvaničnici, kao i brojni sudovi u zemlji, uključujući i Vrhovni sud SAD.

Trumpov telefonski poziv i razgovor sa državnim sekretarom Džordžije Bredom Rafenspergerom, koji je i sam republikanac, odigrao se u trenutku dok neki od Trumpovih saveznika u Kongresu planiraju da ulože prigovor na formalnu potvrdu Bidenove pobjede u srijedu. Bivši potpredsjednik pobijedio je razlikom od 306 prema 232 glasa u Elektorskom koledžu, i sa više od 7 miliona direktnih glasova Amerikanaca.

Washington post navodi da je tokom razgovora Trump na smjenu laskao, molio i prijetio Rafenspergeru neodređenim krivičnim posljedicama, u pokušaju da promijeni ishod izbora koje je izgubio.

Državni sekretar Džordžije i glavni tužilac iz njegovog kabineta odbacili su Trumpove tvrdnje i rekli predsjedniku da se oslanja na demantovane teorije zavjere koje se šire na društvenim mrežama, o izborima koji jesu bili pošteni i ispravni, prema audio snimcima dijelova razgovora i širem izvještaju objavljenom u Washington postu.

"Građani Džordžije su ljuti, građani cijele zemlje su ljuti", rekao je Trump u jednom dijelu razgovora koji je na internetu objavio Post. "I nema ništa loše u tome da kažete da ste pogrešno izračunali".

"Gledajte, sve što hoću je ovo - samo hoću da se pronađe 11.780 glasova, što je jedan više nego što imamo. Jer mi smo pobijedili u državi", kaže Trump na snimku, tvrdeći da "nema šanse" da je izgubio u Džordžiji.

Bijela kuća je odbila da komentariše snimak i izvještaj Washington posta. Rafenpsergerov kabinet takođe nije odmah odgovorio na pitanja novinara da komentariše objavljeni audio snimak. Bidenov tranzicioni kabinet nije još komentarisao vijest.

Za nekoliko dana, senator Ted Kruz predvodiće grupu Trumpovih saveznika u Kongresu u pokušaju da ospore formalno priznavanje Bidenove pobjede.

Bidenova tijesna pobjeda u Džordžiji bila je prva pobjeda jednog demokratskog predsjedničkog kandidata u toj državi u skoro 30 godina, i probudila je nade među demokratama da će moći da pobijede i u drugom krugu dvije trke za Senat u toj državi, koje će njihovoj stranci dati većinu u oba doma Kongresa.

I da je Trump osvojio 16 elektorskih glasova Džordžije, i dalje bi izgubio izbore od Bidena, koji će položiti zakletvu 20. januara.

Prije nego što je Washington post objavio svoj izvještaj o telefonskom razgovoru, Trump je na Twitteru u nedjelju rekao da je sa Rafenspergerom razgovarao o izbornim prevarama u Džordžiji.

"On je bio nespreman ili u nemogućnosti da odgovara na pitanja o prevarama, 'glasovima ispod stola', uništavanju glasova, 'biračima' van države, mrtvim glasačima, i drugim stvarima. On nema pojma!" tvitovao je Trump.

Rafensperger je odgovorio na Tviteru: "Sa poštovanjem, predsjedniče, to što kažete nije tačno. Istina će izaći na vidjelo".

Vijest o Trumpovom razgovoru sa Rafenspegerom odmah su kritikovale demokrate u Kongresu, među kojima je Adam Šif, predsjedavajući odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domu.

"Trumpov prezir prema demokratiji je ogoljen. Ponovo. Snimljen", napisao je Šif na Tviteru. "Vršenje pritiska na izbornog zvaničnika da 'pronađe' glasove da bi mogao da pobijedi je potencijalno krivično djelo, i još jedna flagrantna zloupotreba moći od strane korumpiranog čovjeka koji bi bio despot da smo mu dozvolili. Nećemo mu dozvoliti".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG