Linkovi

Heroji rata protiv virusa: Prodavačica Aida


Aida Akšamija na radnom mjestu

Dok se većina ljudi u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama trudi kretati što manje, oni su i dalje u prvim "borbenim" redovima.

Među herojima vanrednog stanja su brojni prodavači i prodavačice u BiH. Jedna od njih je i Aida Akšamija, zaposlena u trgovačkom centru u Sarajevu.

Dolazak na posao u jutarnjim satima i svakodnevna interakcija s kupcima Aidi, kaže, pričinjava zadovoljstvo.

„Ujutro kada dođemo na posao najprije izlažemo robu, pregledamo cijene i kada sve posložimo, počinju stizati mušterije. Uvijek smo u njihovoj blizini, trudimo se pomoći im. Poslije ponovo obilazimo police, popisujemo robu koja nedostaje i donosimo iz magacina. To je proces do kraja smjene i cirkuliše sasvim normalno, kao i ranije“, kaže Akšamija.

Aida Akšamija
Aida Akšamija

Prodavači imaju jednake šanse kao i ljekari da dođu u kontakt s ljudima koji su prenositelji koronavirusa.

Hrabri su svakog dana, jer u vrijeme vanrednog stanja, kada se ništa ne čini uobičajenim, građani mogu nastaviti redovnu rutinu odlaska u prodavnicu.

„Radimo svaki drugi dan, a obim posla je ostao skoro isti. Svako zna svoje zaduženje i sve se odvija ustaljeno. Ako završimo svoj dio posla, priteknemo u pomoć kolegi. Uvijek smo na raspolaganju kupcima kako bismo im osigurali sve što je potrebno“, pojašnjava naša sagovornica.

Iako su svakodnevno u kontaktu sa stotinama ljudi, prodavci u trgovinama ne mogu poslušati savjet da ostanu kući jer o njima, na neki način, ovisi stanovništvo.

Aida kaže da su strpljivost i pojačana higijena pojmovi kojih treba imati na pretek, a kupci su, dodaje, u velikoj mjeri svjesni situacije.

„Zaista se trudimo svakom kupcu pojedinačno biti na usluzi. Prilikom ulaska u trgovinu obavezna je dezinfekcija obuće i ruku i tek tada se može pristupiti kupovini. Naši radnici su opremljeni maskama i rukavicama, a osoblje na kasi i vizirima. Obavezna je udaljenost među kupcima jedan i pol metar“, zaključuje Aida.

Aida Akšamija: Uvijek smo u blizini mušterija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

XS
SM
MD
LG