Linkovi

Heroji rata protiv virusa: Komunalac Refik


Rad u trećoj smjeni: Komunalci KJKP rad
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Rad u trećoj smjeni: Komunalci KJKP rad

Više stotina uposlenika Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ iz Sarajeva angažirano je na čišćenju i odvozu otpada na području Kantona Sarajevo, a u vrijeme pandemije korona virusa, na terenu su 24 sata i rade u tri smjene.

Jedan od njih je i Refik Kandić. Njega je, kako kaže za Glas Amerike, vanredna situacija zbližila s kolegama i povećan obim posla mu ne predstavlja problem.

Refik Kandić, radnik komunalnog preduzeća Rad
Refik Kandić, radnik komunalnog preduzeća Rad

S obzirom na to da je za čistoću ulica zadužen u trećoj smjeni, pripreme za odlazak na teren počinju u prostorijama firme nešto prije 22 sata.

Nije mi teško raditi ni u vanrednim okolnostima. Za posao se spremam kod kuće ili u firmi. U 21:30 smo svi spremni, a u 22 sata smo spremni za rad i izlazimo na teren.
Refik Kandić


"Poslovi su uobičajeni i svaki dan krećemo od Ilidže pa sve do područja općine Centar. Jedina razlika zbog vanredne situacije je povećanje obima posla, malo više radimo. Ja sam uvijek na terenu u noćnoj smjeni i radim šest ili šest i po sati“, kaže Refik.

Nakon obavezne dezinfekcije uobičajene i dodatne opreme, Kandić svaku večer obiđe s kolegama obiđe više lokacija. Dobra saradnja s njima mu je olakšica i kako ističe, uvijek pomažu jedan drugome.

Radnici treće smjene, KJKP Rad Sarajevo
Radnici treće smjene, KJKP Rad Sarajevo

„Nemamo nikakvih problema što se tiče prikupljanja ili čišćenja otpada. Firma nam izlazi u susret, imamo adekvatnu opremu, zaštitna odijela, rukavice, HTZ oprema, sve je na nivou. Građani uvijek mogu biti bolji, jer nekad pored praznih kontejnera, otpad ostavljaju pored. Što se tiče nas, radnika, složni smo, a ova situacija će nas sigurno više zbližiti“, naglašava Kandić koji je uposlenik KJKP „Rad“ sedam godina.

U okviru aktivnosti borbe protiv korona virusa, radnicima koji posljednjih dana ulažu velike napore kako bi gradske ulice održali čistim, osiguran je dovoljan broj zaštitne opreme.

XS
SM
MD
LG