Linkovi

Heroji rata protiv virusa: Angelina, volonterka call centra


Angelina Dulić
Angelina Dulić

Angelina Dulić, studentica četvrte godine medicine, svoje vrijeme u vanrednoj situaciji stavila je na raspolaganje call centra Instituta za javno zdravstvo RS putem kojeg građani mogu dobiti sve informacije u vezi sa korona virusom.

„U početku smo najviše dobijali pitanja koja se tiču samoizolacije. Građane interesuje i šta znači bliski kontakt, a neki žele da prijave one koji krše izolaciju. Interesuje ih i kome treba da se jave zbog svojih simptoma i epidemioloških podataka“, objašnjava Angelina.

Kao predsjednica volonterske organizacije Komitet za međunarodnu razmjenu studenata medicine RS, kaže da uvijek ima mladih ljudi koji će se javiti i ponuditi svoju pomoć. Trenutno jedni volontiraju u Crvenom krstu ili Republičkoj upravi civilne zaštite, dok drugi rade u call centru.

Ona ističe da je empatija ono što svakog volontera čini posebnim, a to se pokazalo i u ovoj situaciji – u veoma kratkom roku su okupili 45 volontera, koji su prošli obuku i putem tri otvorene linije u call centru odgovaraju na pitanja građanima kojima je potrebna pomoć.

Sudeći po pozivima, ističe, da se građani Banja Luke, ali i ostalih gradova, prilično dobro nose sa novonastalom situacijom.

„Većina je shvatila ozbiljno svoj zadatak u zajednici, a to je da ostanu kod kuće i poštuju pravila. Naravno da nismo svi isti. Dobijemo i pozive osoba koje se osjećaju usamljeno ili čak anksiozno, ali tu je Plavi telefon, na koji rado uputimo građane, gdje potpuno anonimno mogu da dobiju psihološku pomoć“, kaže ona.

Mladima poručuje da jedino volontiranjem i radom od srca mogu jednog dana postati uspješni u svom poslu.

„Meni je volontiranje pomoglo da oslobodim sve svoje ideje, da se usavršim i da svakim danom želim da sve više radimo na unapređenju našeg društva“, objašnjava ona.

Sa kolegama iz call centra apeluje na građane da ostanu u svojim kućama, a ukoliko imaju pitanja potrebno je samo da pozovu broj 080 50 555 i oni će im rado pomoći, jer, kako kažu, njihovo malo nekom znači mnogo, u ovom trenutku više nego ikad.

XS
SM
MD
LG