Linkovi

Evropljani odbacuju iranski ultimatum oko nuklearnog sporazuma


Evropske zemlje uključene u iranski nuklearni sporazum - Njemačka, Francuska i Velika Britanija, kao i Evropska unija, odbacili su danas "ultimatum" Irana koji im je dao 60 dana da dogovore nove uslove tog sporazuma.

"Odbacujemo svaki ultimatum i procijenićemo u kojoj mjeri Iran poštuje svoje obaveze oko nuklearnih pitanja", navodi se u zajedničkom saopštenju ovih zemalja kao i visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federike Mogerini.

Iran im je dao dva mjeseca da nađu način da ukinu izolaciju iranskog naftnog i bankarskog sektora nastalu kao posljedica američkih sankcija ili će prestati da primjenjuje neke odredbe iz sporazuma.

Predsjednik Irana Hasan Rohani rekao je jučer da će Teheran prestati da izvozi višak uranijuma i teške vode iz procesa obogaćivanja uranijuma, kako predviđa sporazum. Dodao je da će Iran za 60 dana nastaviti da obogaćuje uranijum ako svjetske sile ne dogovore nove uslove za nuklearni sporazum.

Iran je 2015. postigao sporazum o svom nuklearnom programu sa šest velikih sila, a to su SAD, Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija. SAD su prije godinu dana istupile iz tog sporazuma a od prvog maja ukinuli su i izuzeća za neke zemlje od zabrane kupovine iranske nafte.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG