Linkovi

Njemačka, Francuska i Britanija stvorile put za trgovinu sa Iranom


Iranski predsjednik Hasan Rohani govori tokom posjete svetilištu posvećenom osnivaču Islamske Republike, ajatolahu Homeniju, južno od Teherana, Iran, 30. januara 2019.
Iranski predsjednik Hasan Rohani govori tokom posjete svetilištu posvećenom osnivaču Islamske Republike, ajatolahu Homeniju, južno od Teherana, Iran, 30. januara 2019.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija zvanično su uspostavile evropski mehanizam za olakšavanje bezdolarske trgovine sa Iranom i zaobilaženje sankcija SAD, izjavilo je dvoje diplomata u četvrtak.

EU je mjesecima pripremala sistem koji je zapravo način obračuna koji izbegava monetarne transfere u dolarima između EU i Irana, iako nije vjerovatno da će on postati operativan u narednih nekoliko mjeseci zbog tehničkih detalja.

Njemačka televizija NDR javila je da će Evropski prenosilac za specijalne namjene (SPV) dobiti ime INSTEKS - Instrument za podršku trgovinske razmjene.

Ideja je da SPV pomogne očuvanju ekonomskog nuklearnog programa pod sporazumom između velikih sila iz 2015.

Male transakcije

Evropi je stalo da pokaže dobru volju prema Iranu otkako se predsjednik SAD Donald Trump povukao iz sporazuma prošle godine.

Tijelo vjerovatno neće oživjeti trgovinu sa Iranom, pošto je fokusirano prevashodno na hranu, lijekove i humanitarne potrepštine, kroz male transakcije. Neće biti korišćeno za transakcije koje su u vezi sa naftom, koje su žestoko pogođene sankcijama SAD.

"Ovo neće to promijeniti dramatično, ali je važna politička poruka Iranu koja mu pokazuje da smo odlučno za očuvanje JCPOA i takođe pokazuje Sjedinjenim Državama da branimo svoje interese uprkos njihovim eksteritorijalnim sankcijama", rekao je jedan evropski diplomata.

Pogoršanje odnosa

Međutim, odnosi između Teherana i EU su pogoršani i EU je ovog mjeseca uvela prve sankcije Iranu od sporazuma 2015, što je reakcija na probu iranske balističke rakete i planiranje ubistava na tlu Evrope.

U simboličnom potezu, EU je dodala dvojcu Iranaca i iransku obavještajnu službu na listu terorista.

Zemlje članice EU takođe finalizuju zajedničku izjavu o Iranu kako bi podcrtale zabrinutost povodom regionalne politike Irana i programa balističkih raketa, ali i kako bi pokazale želju da održe nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015.

Francuska i Njemačka preuzele su odgovornost za SPV. Njemački bankar bi trebalo da vodi mehanizam, koji će biti stacioniran u Francuskoj. Francuska, Velika Britanija i Njemačka biće akcionari i nadaju se da će se druge države priključiti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG