Linkovi

SAD šalju bombardere na Bliski istok kao upozorenje Iranu


Savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton razgovara sa novinarima ispred Bijele kuće (arhivski snimak)
Savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton razgovara sa novinarima ispred Bijele kuće (arhivski snimak)

Sjedinjene Države šalju grupu nosača aviona i bombardere na Bliski istok, kako bi uputile jasnu poruku Iranu da će na bilo koji napad na američke interese ili saveznike "odgovoriti neumoljivom silom", izjavio je u nedjelju američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton.

Dok raste tenzija između SAD i Irana, Bolton je izjavio da je odluka donijeta "poslije nekoliko uznemiravajućih i sve težih indikacija i upozorenja."

"SAD ne žele rat sa iranskim režimom ali su u potpunosti spremne da odgovore na bilo kakav napad, bilo korpusa Islamske revolucionarne garde ili redovnih iranskih vojnih snaga", saopštio je Bolton.

Američki nosač aviona "Abraham Linkoln" (arhivski snimak)
Američki nosač aviona "Abraham Linkoln" (arhivski snimak)

Ovo je najnoviji u nizu poteza koje je Trumpova administracija načinila protiv Irana posljednjih nedelja.

Washington je saopštio da nekoliko zemalja, koje su do sada bile izuzete iz američkih sankcija, više neće biti dozvoljeno da kupuju iransku naftu, u nastojanju da se iranski izvoz nafte svede na nulu. Američka vlada je takođe stavila na "crnu listu" iransku elitnu Revolucionarnu gardu.

Pokušaji Trumpove administracije da dovedu Teheran u političku i ekonomsku izolaciju počeli su prošle godine, unilateralnim povlačenjem iz nuklearnog sporazuma koji su prethodna administracija i druge svjetske sile postigle sa Iranom 2015.

Bolton, koji je u Bijeloj kući glavni zagovornik oštrije politike prema Iranu, nije naveo više detalja o slanju nosača aviona "Abraham Lincoln" i bombardera na Bliski istok.

Jedan anonimni američki zvaničnik izjavio je da su vojne snage upućene u region "radi odvraćanja potencijalnih priprema iranske vojske i njenih saradnika, koje nagovještavaju mogući napad na američke snage u regionu." Taj zvaničnik kaže da SAD ne očekuju napad u neposrednoj budućnosti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG