Linkovi

Pompeo: Iran sve više razvija balističke rakete


Državni sekretar SAD Mike Pompeo na konferenciji za novinare poslije sednice Savjeta bezbjednosti UN-a
Državni sekretar SAD Mike Pompeo na konferenciji za novinare poslije sednice Savjeta bezbjednosti UN-a

Državni sekretar SAD Mike Pompeo rekao je pred Savjetom bezbjednosti UN da Iran od postizanja nuklearnog sporazuma 2015. sve više razvija balističke rakete i pozvao na pooštravanje restrikcija kako bi se to spriječilo.

"Iran iskorištava dobru volju drugih zemalja i krši rezolucije Savjeta bezbjednosti kako bi razvijao balističke rakete. SAD to nikada neće podržati", rekao je Pompeo na sjednici Savjeta bezbjednosti posvećenoj implementaciji nuklearnog sporazuma.

Pompeo je istakao da rezolucija 2231 Savjeta bezbjednosti poziva Iran da ne preduzima ništa u vezi sa razvojem balističkih raketa koje mogu da nose nuklearno oružje.

"Kada smo pozvali Iran da obustavi balističku aktivnost, saglasili smo se da to mora da se desi momentalno. Ali Iran to krši više nego ikad", rekao je državni sekretar SAD i ocijenio da je Iran najjača balistička sila na Bliskom istoku.

Pompeo kaže da SAD žele da rade sa Savjetom bezbednosti UN na ponovnom uvođenju restrikcija Iranu kako bi se Teheranu zabranilo da razvija balističke rakete koje mogu da nose nuklearno oružje.

Iran sve vrijeme tvrdi da nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu.
Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja je provjeravala da li Iran poštuje nuklearni sporazum iz 2015. više puta je saopštila da se Teheran pridržavao odredbi iz sporazuma.

Predsjednik Donald Trump je taj sporazum nazvao "katastrofom" i objavio da se SAD povlače iz dogovora. Američka administracija je u novembru uvela nove sankcije Iranu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG