Linkovi

Evropska unija tužila kompaniju AstraZeneca


Bočice s oznakom "Astra Zeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine" i šprica vide se ispred prikazanog logotipa AstraZenece, na ovoj ilustracijskoj fotografiji snimljenoj 14. marta 2021. godine.
Bočice s oznakom "Astra Zeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine" i šprica vide se ispred prikazanog logotipa AstraZenece, na ovoj ilustracijskoj fotografiji snimljenoj 14. marta 2021. godine.

Evropska unija (EU) je potvrdila da je tužila prozvođača vakcina protiv korona virusa, kompaniju AstraZeneca zbog nepoštovanja ugovora o snabdijevanju vakcinama protiv COVID-19.

Evropska komisija je u petak (23. april) pokrenula pravni postupak na osnovu kršenja unaprijed određenog kupoprodajnog ugovora. Razlog za ovo što neki uslovi ugovora nisu ispoštovani i kompanija nije bila u poziciji da predstavi pouzdanu strategiju koja bi obezbijedila blagovremenu isporuku doza vakcina”, potvrdio je portparol EK Stefane Keerstmaecker (Kerstmaker).

Tužbu je pokrenula Evropska komisija u ime institucije, ali i u ime 27 država članica Evropske unije.

Keerstmaecker je podvukao da je za evropske institucije važno da se obezbijedi brza isporuka dovoljnog broja doza vakcina “na koje evropski građani imaju pravo i koje su obećane na osnovu ugovora”.

Inače, vakcina AstraZeneca je bila treća koju je početkom ove godine odobrila Evropska agencija za lekove (EMA). Međutim, od početka su se države EU suočavale sa nedovoljnim brojem doza koje je ova kompanija morala da dostavi EU što je izazvalo zastoj u masovnoj kampanji vakcinacije širom EU.

Već prilikom prvog kontigenta, ova kompanija je Evropsku uniju snabdijevala sa preko 60 odsto manje doza od dogovorene količine po ugovoru koji je EK sklopila u ime svih država članica.

Ovo, i sumnja da je kompanija prodavala vakcine namijenjene EU ostalim zemljama za znatno višu cijenu su učinile da EU uvede zabranu izvoza vakcina proizvedenih na teritoriji Evropske unije bez ranije najave.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG