Linkovi

AstraZeneca dodatno smanjila isporuku vakcina za EU


Vacina Covid-19 AstraZeneca/Oxford
Vacina Covid-19 AstraZeneca/Oxford

AstraZeneca je smanjila prognozu isporuke vakcina za Evropsku uniju (EU) u prvom tromjesečju na gotovo 30 miliona doza.

Ovo smanjenje je trećina ugovornih obaveza i pad od 25 posto u odnosu na obećanja data u februaru, kako pokazuje dokument koji je agencija Reuters imala na uvid, a koji je podijeljen sa zvaničnicima EU.

Dokument je datiran na 10. mart pokazuje da firme sada očekuje isporuku 30,1 miliona doza do kraja marta, a novih 20 miliona u aprilu.

Taj će manjak biti daljnji udarac na evropski plan vakcinacije koji je već otežan odlaganjima u isporuci vakcina i sporim uvođenjem vakcinacije u neke države članice.

Šef AstraZenece Pascal Sorio je 25. februara rekao Evropskom parlamentu da će kompanija pokušati da isporuči 40 miliona doza do kraja marta. Dokument pokazuje da je britansko-švedska firma već 24. februara procijenila isporuku vakcina za EU na samo 34 miliona doza za razdoblje od januara do marta, znatno ispod ugovorenog cilja od 90 miliona doza.

Portparol AstraZenece u petak 12. marta je odbio da komentariše navode Reutersa. Osoba upoznata sa situacijom rekla je da se poboljšanje koje je firma očekivala u prvom tromjesečju nije ostvarilo zbog poteškoća u premještaju vakcina u globalnom lancu snabdjevanja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG