Linkovi

Evropska agencija za lijekove: AstraZeneca vakcina ne nosi poseban rizik


FILE PHOTO: A nurse prepares to administer the AstraZeneca/Oxford vaccine under the COVAX scheme against the coronavirus disease (COVID-19) at the Eka Kotebe General Hospital in Addis Ababa, Ethiopia March 13, 2021. REUTERS/Tiksa Negeri/File Photo
FILE PHOTO: A nurse prepares to administer the AstraZeneca/Oxford vaccine under the COVAX scheme against the coronavirus disease (COVID-19) at the Eka Kotebe General Hospital in Addis Ababa, Ethiopia March 13, 2021. REUTERS/Tiksa Negeri/File Photo

Stručnjaci koji istražuju moguće veze vakcine protiv COVID-19 Astrazenece i krvnih ugrušaka, nisu našli specifične faktore rizika, uključujući i prema starosti, ali nastavljaju analizu, saopštila je u srijedu Evropska agencija za lijekove (EMA), piše AFP.

"Za sada ispitivanja nisu identifikovala specifične faktore rizika kao što je starost, rod ili medicinska istorija koje uključuju probleme krvnih ugrušaka za te vrlo rijetke slučajeve" naznačene kao komplikacije nastale kod osoba vakcinisanih preparatom Astrazenece, navodi se u saopštenju evropskog regulatornog tijela za lekove.

EMA je precizirala da njen odbor za bezbjednost treba da objavi "ažurirane preporuke" o toj vakcini poslije mjesečnog sastanka predviđenog iduće nedelje.

U utorak 30. marta je Njemačka kao i jedan broj drugih zemalja, preporučila da se preparat ne koristi za mlađe osobe poslije prijave nekoliko slučajeva problema sa krvnim ugrušcima iako je EMA ranije dala uvjeravanja da je vakcina sigurna.

"Nikakva uzročna veza sa vakcinom nije dokazana, ali je moguće i u toku su dodatne analize", navodi se u saopštenju.

Evropsko regulatorno telo ponovilo je svoje mišljenje izdato 18. marta "Dobrobiti vakcine u zaštiti osoba od COVID-19, sa povezanim rizicima smrti i hospitalizacije, nadmašuju moguće rizike".

"Na osnovu sadašnjih naučnih saznanja, nikakav element ne podržava restrikciju upotrebe vakcine za neki dio populacije", rekla je izvršna direktorka EMA, Emer Cooke.

Evropska agencija za lijekove registrovala je 62 slučajeva venske i cerebralne tromboze u svijetu, od kojih 44 u 30 zemalja Evropskog ekonomskog prostora (EU, Island, Norveška, Lihtenštajn) za 9,2 miliona doza vakcina datih u toj zoni.

Registrovano je 14 smrtnih slučajeva, a za sada još ne mogu da se sigurno pripišu trombozi, dodala je Cooke.

Agencija je precizirala da ti djelimični podaci ne uključuju statistike iz Brazila koji u velikoj mjeri koristi vakcinu Astrazenece iza Velike Britanije i Indije, i da je prikupljanje podataka zaustavljeno 22. marta i nije uključilo najnovije slučajeve prijavljene u Njemačkoj.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG