Linkovi

WHO: Nastaviti upotrebu vakcine AstraZeneca


FILE - A health worker closes a door as she prepares doses of the AstraZeneca vaccine at the Edouard Herriot hospital in Lyon, central France, Feb. 6, 2021.
FILE - A health worker closes a door as she prepares doses of the AstraZeneca vaccine at the Edouard Herriot hospital in Lyon, central France, Feb. 6, 2021.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala države da ne prekidaju imunizaciju vakcinom kompanije AstraZeneca nakon što je to učinilo nekoliko zemalja Evropske unije.

U saopštenju se navodi da nema dokaza o povezanosti vakcine i krvnih ugrušaka.

Njemačka, Francuska, Italija i Španija pridružile su se manjim zemljama koje su iz predostrožnosti obustavile vakcinisanje dok se vrše provjere.

Stručnjaci WHO-a za vakcine sastat će se 16. marta da bi diskutovali o ovom medikamentu.

Evropska agencija za lijekove takođe će održati sastanak 16. marta, a očekuje se da će zaključke objaviti 18. marta. I ova služba je saopštila da vakcinu AstraZenece i dalje treba koristiti.

Nakon što je nekoliko država suspendovalo korištenje AstraZeneca vakcine generalni direktor WHO-a rekao je 15. marta da je sistem namijenjen zaštiti javnog zdravlja funkcionalan.

"To nužno ne znači da su ovi događaji povezani sa vakcinacijom protiv COVID-a 19, ali je rutinska praksa da se istraže, i to pokazuje da sistem nadzora funkcioniše i da postoje učinkovite kontrole", rekao je Tedros Adhanon Ghebreyesus.

Danska i Norveška prestale su prošle sedmice sa korištenjem ove vakcine nakon izvještaja o stvaranju krvnih ugrušaka, krvarenja i niskog broja trombocita. Uslijedile su Island, Bugarska, Irska i Holandija.

Uprkos tome, najviši zvaničnici WHO-a ponavljaju da nema zabilježenih smrtnih slučajeva koji se dovode u vezu sa vakcinom.

"Ne želimo da ljudi stvaraju paniku", rekla je glavna naučnica pri WHO-u Soumya Swaminatan, dodajući kako za sada nije pronađena veza između "događaja povezanih sa trombocitima" i vakcinama protiv COVID-a 19.

Velika Britanija, gdje je AstraZeneca razvijena u saradnji sa Oxford Univerzitetom kaže da nisu zabrinuti, dok proizvođač lijekova kaže da nema dokaza o povećanom riziku od krvnih ugrušaka.

Regulatori Evropske unije su 30. januara odobrili vakcinu britansko-švedskog proizvođača, navodeći da je efikasna za upotrebu.

Vakcina AstraZenece pokazala je efikasnost od 76 posto tri mjeseca nakon primanja jedne doze, a efikasnost vakcine je 82,4 posto sa 12 ili više sedmica razmaka između doza.

Vakcina AstraZeneca je jedna od četiri odobrene vakcine u Srbiji, a doze te vakcine je Srbija donirala i Bosni i Hercegovini, nakon čega je u entitetu Federacija BiH započeta imunizacija zdravstvenih radnika.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG