Linkovi

Vakcina AstraZeneca/Oxford pokazuju zaštitu od 76% s jednom dozom i smanjuje transmisiju virusa


People wear masks to protect against coronavirus as they pass a shop in London, Wednesday, Feb. 3, 2021. Britain's Health Secretary Matt Hancock said Wednesday a new study suggesting that a single dose of the AstraZeneca vaccine may reduce transmission of COVID19.

Univerzitet Oxford, koji je zajedno s kompanijom AstraZeneca razvijao vektorsku adenovirusnu vakcinu, izašao je sa novim podacima o efikasnosti. Čini se da je vakcina djelotvornija onda kada je razmak između doza veći od prvobitno planiranog od četiri sedmice.

Prema novim analizama ova vakcina je pokazala učinkovitost od 76% između 22. i 90. dana po vakcinisanju.

Nakon druge doze djelotvornost vakcine od dvije standardne doze iznosi 82.4% s intervalom od 3 mjeseca koji se koristi u Velikoj Britaniji. Treba imati na umu da imunitet nakon vakcinacije ne nastaje istog trenutka kada se osoba vakciniše, nego otprilike nekih 15-tak dana nakon primanja prve doze.

Podaci Univerziteta Oxford znače da po stvaranju zaštitnih antitijela nakon primanja prve doze vakcine, efikasnost AstraZeneca vakcine iznosi oko 76%, a nakon druge doze oko 82% s intervalom pouzdanosti od 95% od 62.7% - 91.7% nakon više od 12 sedmica. Također, ovo znači da je najmanja efikasnost ove vakcine (usljed različitih faktora, napose individualne reakcije na vakcinu, ali i razmaka između doza) oko 62%.

Interval od 12 sedmica između dvije doze vakcine je preporučen od strane britanskih zdravstvenih organizacija i ispočetka je bio kritikovan. Naime, u Ujedinjenom Kraljevstvu su odlučili drugu dozu davati znatno kasnije nego što je to rađeno u kliničkim ispitivanjima, radi racionalizacije vakcina.

Zbog manjka doza, odluka regulatornih zravstvenih tijela bila je da se omogući da što više ljudi primi jednu dozu vakcine. Pošto nije bilo istraživanja koliko se mijenja efikasnost vakcine ukoliko se druga doza odgodi, ova odluka je bila riskantna, ali se na kraju pokazala ispravnom.

Podaci podržavaju 4-12-sedmični interval pojačanog doziranja.

Analize brisa pozitivnih na PCR testu u populaciji Ujedinjenog Kraljevstva sugerišu da AstraZeneca/Oxford vakcina može imati značajan učinak na smanjenje transmisije virusa s vakcinisanih i to sa 67% smanjenja. Ovo je bilo jedno od najznačajniji pitanja o vakcinama proti COVID-19 – da li one smanjuju „osipanje“ virusa s vakcinisanih. Tek se treba utvrditi da li se transmisija smanjuje i za druge vrste vakcina protiv COVID-19.

Ovi podaci još nisu publikovani, nalaze se u preprint verziji u Preprints with The Lancet i čekaju stručne recenzije, ali su ohrabrujući.

XS
SM
MD
LG