Linkovi

Evropski parlamentarci traže istragu zbog sumnje da Varhelyi podržava separatističke aktivnosti Dodika u BiH


Oliver Varhelyi
Oliver Varhelyi

Trideset zastupnika Evropskog parlamenta uputilo je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen u kojem traže pokretanje istrage o ulozi evropskog komesara za proširenje EU Olivera Varhelyija u pomaganju separatističkim aktivnostima Milorada Dodika u Bosni i Hercegovini.

Pismo je na Twitteru objavila Katalin Cseh, zastupnica Evropskog parlamenta iz Mađarske.

„EU treba čvrsto i vjerodostojno stati na stranu mira. Ljudi u BiH i šire zaslužuju jasnoću po tom pitanju”, napisala je Cseh na Twitteru.

Parlamentarci u pismu naglašavaju da je uznemirujući dokument koji je procurio, a koji potpisuje šef Evropske delegacije u BiH Johann Sattler, u kojem stoji da se Oliver Varhelyi otvoreno dogovara s Miloradom Dodikom o raspadu BiH.

„Izvještaj pokazuje da se komesar Varhelyi 'složio' s Dodikom o datumu održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS-a i o šestomjesečnom moratoriju na zakone koji uključuju jednostrano povlačenje iz državnih institucija”, stoji u pismu.

Parlamentarci ističu da se evropski komesar ne može ponašati u suprotnosti sa zvaničnom politikom Evropske unije prema Zapadnom Balkanu, te da svako dovođenje nepristrasnosti i neutralnosti Komisije u pitanje, automatski ugrožava geopolitički balans.

„U tom kontekstu, pitamo vas da li Komisija smatra da je rad komesara Varhelyija u skladu sa zvaničnom politikom EU prema BiH? Možemo li očekivati internu inspekciju koja će procijeniti da li su njegove aktivnosti u skladu s njegovom ulogom komesara za proširenje EU? Kakav je stav Komisije po pitanju teritorijalnog integriteta BiH i kako Komisija planira da se zaključci Dejtonskog sporazuma ne krše?”, stoji u pismu koje potpisuje 30 zastupnika Evropskog parlamenta.

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Parlamentarci su istakli da Evropska komisija igra ključnu ulogu u osiguravanju poštivanja zaključaka Dejtonskog sporazuma i osiguravanju mira u BiH.

Međutim, kako su istakli u pismu, sve zemlje Evropske unije ne dijele ove ciljeve.

„Izvještava se i o tome da trenutna mađarska vlada aktivno podržava Dodikovu kampanju podjele BiH i kroz 100 miliona evra pomoći koju Mađarska daje Republici Srpskoj uoči Opštih izbora u Bosni i Hercegovini”, navodi se u pismu.

Takođe, naglasili su važnost teritorijalnog integriteta BiH, ne samo iz lokalne i regionalne, već i iz evropske perspektive.

„Ukoliko Dodik bude uspješan u nastojanjima da podijeli državu i uspostaviti nezavisnu RS povlačenjem iz institucija Bosne i Hercegovine i uspostavljanjem nezavisnih tijela na teritoriji RS-a, posljedice će se osjetiti daleko izvan granica BiH, a teške posljedice osjetiće i evropska vanjska politika”, navodi se u pismu

XS
SM
MD
LG