Linkovi

Vučić: Srbija neće sprovoditi američke sankcije prema Dodiku


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske u Banja Luci.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić na obilježavanju neustavnog Dana Republike Srpske u Banja Luci.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se zvanični Beograd ne slaže sa odlukom američkih vlasti o uvođenju sankcija srpskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i da ih Srbija neće sprovoditi.

Američko Ministarstvo finansija objavilo je proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider vodeće partije u bh. entitetu Republika Srpska (RS) Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Istom odlukom sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti sa Dodikom.

Odgovarajući na pitanja novinara u Predsedništvu Srbije 6. januara, Vučić je rekao da je riječ o komplikovanim stvarima koje "nisu za hitnu i hitru reakciju, a posebno ne brzlopletu".

"Srbija ne misli da je rješenje u sankcijama i nema nikakve sumnje da se Republika Srbija ni u jednoj jedinoj tački, ne samo da se neće saglasiti nego neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika svog naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj", rekao je Vučić.

On je kazao da odluka SAD donosi brojne izazove ne samo pred Republiku Srpsku nego i pred Srbiju.

Ocijenio je da je "užasna odluka" stavljanje pod sankcije Alternativne televizije.

"Imaćemo mnoga pitanja za američku administraciju oko nekih drugih medija i veza sa kriminalom i korupcijom, na koja nam se čini da je nemoguće pružiti adekvatan odgovor, ali ćemo to ostaviti za vrijeme neposredno poslije Božića", rekao je Vučić.

Kazao je da je zabrinut zbog uvedenih sankcija, ali je dodao da Srbija mora da održava „racionalne i pristojne odnose“ sa Sjedinjenim Državama.

„To je velika sila. Sa druge strane, ne pada mi na pamet da vraćamo vrijeme kada su podizane barikade i blokade prema političkim predstavnicima našeg naroda na Drini. Siguran sam da Vlada Srbije nikada i ni na koji način neće preduzimati mjere protiv legalnih i legitimnih predstavnika srpskog naroda“, rekao je Vučić.

Vučić je najavio da će 10. ili 11. januara razgovarati sa Dodikom i predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

XS
SM
MD
LG