Linkovi

Šefica britanske diplomatije pozdravila američke sankcije Dodiku


British Foreign Secretary Liz Truss
British Foreign Secretary Liz Truss

Velika Britanija pozdravlja ciljane sankcije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koje pozivaju na odgovornost, poručila je ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss u četvrtak, 6. januara.

Na svom Twitter profilu, Truss je napisala da Velika Britanija nastavlja raditi sa saveznicima na podršci Bosni i Hercegovini (BiH), te je upozorila na opasnost od korupcije.

"Korupcija je prijetnja slobodi, demokraciji i miru u BiH", istaknula je Truss.

Američko ministarstvo trezora objavilo je 5. januara proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS) Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Istom odlukom sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti sa Dodikom.

Ured za kontrolu inozemne imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) saopćio je da je stavila na listu Dodika i Alternativnu televiziju kao odgovor na Dodikove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj celovitosti BiH.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji urušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, motivirani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije”, saopćio je podsekretar američkog ministra trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG