Linkovi

EU kritike za BH pravosuđe: "Nedovoljno reformi za naša ulaganja"


Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH

Nakon što je Evropska komisija objavila Paket proširenja i Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Johann Sattler, predstavio je danas Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV) glavne zaključke koji se odnose na vladavinu prava, saopšteno je iz ureda EU u BiH.

"Uvažavajući dugogodišnju saradnju Evropske unije i VSTV-a, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, ambasador Sattler je istakao razočarenje izostankom napretka u izvještajnom periodu, naročito u pravosuđu. “Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja!” izjavio je ambasador Sattler.

Pozvao je članove Vijeća da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je riječ o vraćanju povjerenja javnosti u pravosuđe i osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa. Naveo je da ovi aspekti nisu dovoljno utemeljeni u bh. pravosuđu. “To se mora promijeniti,” naglasio je ambasador Sattler. Takođe je naglasio da je u Izvještaju vrlo jasno navedena hitna potreba provedbe robusnog i nezavisnog sistema provjera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija. Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provjere trebaju biti popraćene vanjskim nadzorom.

U cilju omogućavanja tih promjena, potrebno je hitno izmijeniti Zakon o VSTV-u. Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. No, pored ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi Vijeća rade proaktivno i vode svojim primjerom. U tom kontekstu, ambasador Sattler je ponovio riječi g. Priebea, koji je pozvao na “promjenu u pravosudnoj kulturi”. Krajnje je vrijeme da se pokrene ova promjena, a prvi korak u tom pravcu jeste uspostava profesionalne i održive Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, na što se Vijeće i obavezalo.

Ambasador se zahvalio Vijeću za brzu reakciju na zabrinutost Centralne izborne komisije BiH i donošenje instrukcije o prioritizaciji predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda. To je primjer prepoznavanja problema, koje Vijeće treba češće pokazivati javnosti", stoji u saopštenju Evropske Unije u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG