Linkovi

Počela sa radom istražna komisija Parlamenta BiH, fokus na VSTV-u


Sjednicom u Sarajevu i usvajanjem Poslovnika o radu, počela je sa radom Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, na kojoj su članovi kazali da nisu zadovoljni trenutnim stanjem u pravosudnom sistemu i najavili izmjene jednog seta propisa koji se odnosi na Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV).

“Ja sam jako nezadovoljna. Ja sam poslanica iz onog kluba poslanika koja je sazvala hitnu sjednicu koja je bila prije godinu dana, a isprovocirana aferom ‘potkivanje’ i izvještajem VSTV-a. Mi smo na toj sjednici i donijeli zaključak i sastav komisije ove, a tek poslije godinu dana smo se izborili da se ona konstituiše i počne da radi”, kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) članica komisije Mirjana Marinković Lepić.

Ona kaže da je glavna tema sjednice bila budući program i način rada, a da će rad komisije ići u dva smjera. Prvi se odnosi na prikupljanje podatka od pravosudnih institucija kako bi detektovali probleme, dok se drugi smjer tiče izmjena zakonskih propisa. Naglasila je da je prioritet izmjena jednog seta propisa koji se odnosi na VSTV, jer je detektovan problem kroz izvještaj Evropske komisije, izvještava BIRN BiH.

“Vidimo da je to kamen spoticanja u pravosuđu, s obzirom da se na kraju ipak pokazalo da je to jedan otuđen organ koji umjesto da bude nezavisan, ustvari nikom ne odgovara i radi šta hoće”, izjavila je Marinković Lepić za BIRN BiH.

Rad ove komisije će biti u potpunosti transparentan, kazali su sagovornici BIRN-a BiH, a svi materijali će biti dostupni na stranici Parlamenta, dok će sjednice biti otvorene za javnost odnosno prisustvo novinara.
Član komisije Zlatan Begić je naveo da je “riječ je o vrlo ozbiljnom poslu kome se mora vrlo ozbiljno pristupiti” i najavio je da će u što kraćem narednom periodu izaći sa planom realizacije svega zbog čega je komisija i osnovana.

“Danas smo usvojili i zaključak da u narednih pet dana svi članovi komisije dostave svoje viđenje kako bi trebao izgledati plan i program rada te komisije u narednom periodu kako bismo u prvoj narednoj sjednici sve to subsumirali, uobličili i kako bismo usvojili program rada”, rekao je Begić.

Begić je kazao da je na današnjoj sjednici bilo govora o potrebi izmjene zakona koji regulišu oblast pravosuđa, ali da je to samo jedan od segmenata rada ove komisije, za koji je potrebna istražna radnja i konsultacije.

“Pored ostalih segmenata koji će biti obuhvaćeni radom ove komisije, saznat ćete sasvim sigurno u zaključcima do kojih mi možemo doći provođenjem istražnih radnji u okviru nadležnosti ove komisije, svakako da će odatle proizaći određeni zaključci, a koji će se sasvim sigurno pitati i izmjena i dopuna zakona kojima je regulisana oblast pravosuđa”, kazao je Begić.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine prošle godine u Privremenu istražnu komisiju za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH za članove su izabrani Damir Arnaut, Zlatan Begić, Branislav Borenović, Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Dragan Mektić i Mira Pekić.

Cilj Privremene istražne komisije je, kako je prošle godine saopšteno iz Parlamenta, da istraži stanje u pravosudnim institucijama u BiH, s posebnim osvrtom na sposobnost VSTV-a da učestvuje u procesima neophodnim na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji. Ona ima zadatak da provede sve radnje potrebne za ostvarenje ovog cilja, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru i Poslovnikom.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG