Linkovi

Države Latinske Amerike podržale Guaida u Venecueli


Canada Lima Group
Canada Lima Group

Grupa zemalja Latinske Amerike i Kanade pozvala je venecuelansku vojsku da podrži opozicionog lidera Juana Guaida (Huan) kao prelaznog predsjednika.

U jednoj izjavi 11 od 14 članova Lima grupe pozvalo je na promjenu vlasti bez upotrebe sile i hitnu isporuku humanitarne pomoći.

Guaido se proglasio prelaznim predsjednikom i dobio podršku velikih sila, uključujući i Sjedinjenih Država.

Osporavani predsjednik Nicolas Maduro (Nikolas) kaže da je legitimni lider Venecuele.

Maduro, koji ima podršku mnogih zemalja, uključujući Kine i Rusije, ranije je upozorio da produbljivanje političke krize u zemlji može izazvati građanski rat.

Nicolas Maduro je prošlog mjeseca položio zakletvu za drugi mandat nakon spornih izbora na kojima mnogi opozicionari nisu mogli učestvovati jer su bili u zatvoru ili su bili meta bojkota.

U odgovoru, Guaido, koji je šef Nacionalne skupštine Venecuele, rekao je da mu je ustav dozvolio da preuzme vlast ako se predsjednik smatra nelegitimnim.

Venecuela je bila u ekonomskom slobodnom padu. Hiperinflacija, nestašice struje i osnovnih namirnica doveli su da milioni ljudi napuštaju ovu južnoameričku državu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG