Linkovi

Lider opozicije Venecuele: Mirna tranzicija moguća


Opozicioni lider Venecule i samoproglašeni privremeni predsjednik Juan Guaido obraća se medijima prije sednice skupštine u Karakasu, 29. januara 2019.
Opozicioni lider Venecule i samoproglašeni privremeni predsjednik Juan Guaido obraća se medijima prije sednice skupštine u Karakasu, 29. januara 2019.

Ministar pravosuđa Venecuele zatražio je od Vrhovnog suda te zemlje da se opozicionom lideru Juanu Guaidu zabrani izlazak iz zemlje i da mu se blokiraju finansijski računi.

Guaido, koji se proglasio za legitimnog predsjednika zemlje, izjavio je da Venecuelanci žive pod diktaturom ali da ipak vjeruje da je moguća mirna tranzicija vlasti.

Predsjednik Nicolas Maduro je, za to vrijeme, poručio da će za svako nasilje u zemlji biti odgovoran američki predsjednik Donald Trump, nakon što su SAD uvele sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji.

Sankcijama se državnoj naftnoj kompaniji Petroleos de Venezuela zabranjuje da ubira prihod od prodaje sirove nafte američkim rafinerijama. Američkim firmama i pojedincima se zabranjuje da posluju sa njom.

Državni sekretar Mike Pompeo potvrdio je da je opozicioni lider Juan Guaido dobio ovlaštenje da kontroliše bankovne račune vlade Venecuele u američkim Federalnim rezervama i drugim bankama. Guaido, koga priznaje više od 20 zemalja uključujući SAD, istakao je da je važno da se finansijska sredstva Venecuele zaštite od, kako kaže, zloupotreba Madurovog režima.

"Oni uzurpiraju predsjednička ovlaštenja. Danas postoji diktatura imoramo to jasno reći – diktatura koja se još održava uz pomoć bajoneta, a novca je sve manje zbog korupcije. Mi ćemo zaustaviti pljačku venecuelanskog novca dok narod gladuje, dok nema lekova i zaliha.”

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro sa kopijom Ustava Venecuele obraća se članovima diplomatskog kora u Karakasu.
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro sa kopijom Ustava Venecuele obraća se članovima diplomatskog kora u Karakasu.

​Maduro je izjavio da je spreman da pregovara sa venecuelanskom opozicijom, dok je američkog predsjednika Trumpa optužio da pokušava da izvrši smjenu režima u Venecueli.

"Poručujemo Donaldu Trumpu – ostavite Venecuelu na miru, ruke dalje od Venecuele!”

Maduro je najavio da će preduzeti pravne korake da ospori sankcije, koje osuđuje i Rusija.

"Zabrinuti smo zbog poteza SAD i njihovih saveznika u odnosu na Venecuelu, gdje se krše sve norme međunarodnog prava. Njihov otvoreni cilj je da smijene legitimnu vladu te latinoameričke države. Danas smo čuli za nove sankcije uvedene Venecueli i zamrznuta sredstva njene Centralne banke i vlade. To je to je urađeno na nelegitiman način što, nažalost, nije nečuveno kada je reč o SAD”, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Venecuelanci se spremaju za još dublju ekonomsku krizu poslije američkih sankcija za koje analitičari misle da će nanijeti razoran udarac Maduru.

“Ovo je najjače oružje koje SAD imaju na raspolaganju osim vojne sile”, kaže analitičar Michael Shifter ​ iz organizacije Inter-američki dijalog.

UN procjenjuju da je u dosadašnjim neredima u Venecueli poginulo najmanje 40 ljudi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG