Linkovi

Maduro želi da pregovara, Trump poziva da se ne putuje u Venecuelu


Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro
Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro

Predsjednik SAD Donald Trump napisao je jutros na Twitteru da je predsjednik Venecuele Nicolas Maduro, čiji izbor SAD osporavaju, spreman da pregovara i riješi političku krizu u Venecueli. Ipak, Trump je upozorio Amerikance da do daljeg ne putuju u Venecuelu.

Trump je na Twitteru prenio Madurovu ponudu da sjedne za sto sa opozicijom i da održi vanredne parlamentarne izbore.

Američki predsjednik konstatuje i da su sankcije koje su SAD uvele Venecueli uticale na Madura da popusti.

​Maduro je u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji RIA rekao da je "voljan da sjedne za pregovarački sto za dobrobit Venecuele".

Ali je odbacio mogućnost novih predsjedničkih izbora do 2025., što je tražio lider opozicije i samoproklamovani predsjednik Juan Guaido, koga su podržale SAD.

Guaido se proglasio predsjednikom prošle nedjelje, a skupština Venecuele je Madura proglasila nelegitimnim predsjednikom jer se smatra da njegov izbor 2018. nije bio fer.

Samoproklamovani predsjednik Venecuele Juan Guaido
Samoproklamovani predsjednik Venecuele Juan Guaido

On je pozvao stanovnike Venecuele na dvosatne mirne proteste na kojima će zahtjevati da "vojska stane na stranu naroda". On je ponudio amnestiju za sve vojnike koji ga podrže i okrenu se protiv Madura.

U intervjuu za CNN Guaido je rekao da je moguća mirna tranzicija vlasti kao i slobodni izbori.

Međutim, venecuelanski državni tužilac rekao je da pokreće istragu o aktivnostima Guaida protiv Madurove vlade, a od Vrhovnog suda je zatraženo da Guaidu zabrani izlazak iz zemlje i da mu blokira bankovne račune.

Venecuelanska naftna kompanija Pedavesa
Venecuelanska naftna kompanija Pedavesa

Trumpova administracija je uvela sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji Pedavesa koje podrazumivaju da se zamrznu sva sredstva te kompanije u SAD, a američkim kompanijama se brani da posluju sa Pedavesom.

Sekretar za finansije SAD Steven Mnuchin je rekao da je Maduro dugo koristio državnu naftnu kompaniju za korupciju i krađu. Takođe je istakao da će sankcije biti ukinute kada Guaido bude preuzeo naftnu kompaniju.

XS
SM
MD
LG