Linkovi

Cijeli svijet gleda u Venezuelu


Protesti protiv predsjednika Nicolasa Madura, Karakas, Venecuela, 23.01.2019.
Protesti protiv predsjednika Nicolasa Madura, Karakas, Venecuela, 23.01.2019.

Borba za kontrolu nad Venezuelom je pojačana nakon što je vlada u Karakasu otvorila istragu koja bi mogla dovesti do hapšenja Juana Guaida, čelnika opozicije koji se proglasio za privremenog predsjednika zemlje.

Guaido je pozvao na nove ulične proteste. Prethodno je Vrhovni sud Venezuele zabranio putovanja privremenom predsjedniku i zamrznuo mu imovinu.

Potez Vrhovnog suda protiv privremenog predsjednika mnogi vide kao odmazdu za naftne sankcije koje su nametnule Sjedinjene Države, a za koje se očekuje da će ozbiljno pogoditi ekonomiju koja je već propala.

Guaido je priznat kao predsjednik od strane SAD-a i većine zemalja zapadne hemisfere, što predstavlja najveći izazov za šestogodišnju vladavinu osporavanog predsjednika Nicolasa Madura.

Tridesetpetogodišnji zastupnik opozicije, koji je predsjednik Narodne skupštine, želi nove izbore, tvrdeći kako je Maduro prevarama osvojio drugi mandat prošle godine. Guaido nudi amnestiju kako bi privukao vojne dužnosnike da mu se pridruže.

Maduro, koji optužuje Guaida za organiziranje državnog udara protiv njega u SAD, još uvijek ima potporu najviših oficira vojske i malo je vjerojatno da će se povući ako se to ne promijeni.

Obilazeći vojne baze, Maduro je poručio vojsci: "Kao glavni zapovjednik nalazim se na čelu bitke koju vodimo i koju ćemo nastaviti . Računam na vašu apsolutnu lojalnost, disciplinu, poštovanje ustava. Računam na vas i vi možete računati na mene. Imate moju podršku”.

Optužio je predsjednike Sjedinjenih Država i Kolumbije da su dali nalog da ga se ubije.

Maduro je odbacio pozive na prijevremene predsjedničke izbore i nazvao taj poziv ucjenom, ali je ponovio kako je spreman za razgovore s opozicijom i moguće posredovanje trećih zemalja, izvijestila je ruska tiskovna agencija RIA.

Carlos Vecchio, američki izaslanik prijelaznog predsjdnika Guaida nakon sastanka s američkim potpredsjednikom Mikeom Pencom u Bijeloj kući kazao je:

“Prvo želimo da okončamo uzurpaciju vlasti od strane Madura. Želimo okončati diktaturu. Tražimo slobodne i transparentne izbore, što je prije moguće. To je razlog zašto tražimo pomoć međunarodne zajednice. Ovdje nije riječ o ideološkoj borbi, već o borbi demokracije i dikatature koju kontrolira kubanski režim”.

Guaido je pozvao na prosvjede i masovni marš tokom vikenda, kako bi nastavio s pritiskom na Madura.

Do sada je više od 40 ljudi poginulo u protestima koji su započeli prije tjedan dana, saopćio je Ured za ljudska prava U.N. Stotine prosvjednika je uhapšeno, među njima čak i djeca.

Vladini pristaše također su organizirali velike skupove na čelu s Madurovim saveznicima.

Istodobno više od od tri milijuna Venezuelanaca bježi od nestašice hrane i hiperinflacije.

XS
SM
MD
LG