Linkovi

Dodik produbljuje veze sa Lukašenkom i Putinom, dok BiH nastoji učiniti važan korak ka članstvu u EU


Dodik i Lukašenko se ruku tokom susreta u Minsku, 19. februar 2024. (Foto: Ured predsjednika Bjelorusije)
Dodik i Lukašenko se ruku tokom susreta u Minsku, 19. februar 2024. (Foto: Ured predsjednika Bjelorusije)

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nastoji produbiti veze sa antizapadnim liderima - bjeloruskim i ruskim predsjednicima Aleksandrom Lukašenkom i Vladimirom Putinom - dok Bosna i Hercegovina nastoji napraviti važan korak ka članstvu u Evropsku uniju.

Ambasada Sjedinjenih Država saopštila je prošle sedmice kako će na Dodiku biti krivica ako Bosna i Hercegovina ne napravi korak naprijed kao Evropskoj uniji u martu kada će se raspravljati o otvaranju pristupnih pregovora.

Delegacija iz Republike Srpske predvođena Dodikom je otputovala za vikend u Bjelorusiju kako bi održali sastanke sa tamošnjim zvaničnicima iz sektora privrede i poljoprivrede.

Među zvaničnicima je i ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić koji je posjetio bjeloruski centar za hirurgiju, transplantaciju i hematologiju, javio je RTRS.

Sjedinjene Američke Države su sankcionisale Dodika i Šeranića zbog potkopavanja Daytonskog mirovnog sporazuma i destabilizarujući aktivnosti u Bosni i Hercegovini.

Dodik, koji je protivnik sankcija Bjelorusiji i Rusiji zbog invazije na Ukrajinu pokrenute u februaru 2022. godine, sastao se u ponedjeljak prije podne sa Lukašenkom, bliskim saveznikom Putina. Sjedinjene Države i Evropska unija uvele su niz sankcija Rusiji i Bjelorusiji zbog rata u Ukrajini.

Lukašenko, koji je također pod zapadnim sankcija, tokom sastanka sa Dodikom poručio je kako je Bjelorusija spremna pomoći Republici Srpskoj, dodavši kako „možete računati na nas”, javila je agencija Belta.

Belta prenosi kako je Lukašenko rekao Dodiku „da ako vam nešto u Bjelorusiji odgovara u tehnološkom, poljoprivrednom, industrijskom ili zdravstvenom smislu, uvijek smo sretni da vam pomognemo i podržimo”.

Prije invazije, ruske snage su se gomilale u Bjelorusiji, odakle su potom započele napade na susjednu Ukrajinu.

Dok boravi u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, Dodik je izjavio kako entitet Republika Srpska nije izolovan, govoreći dalje kako mu je ovih dana gust raspored, javlja Klix.

Dodik je najavio u nedjelju kako će se „za dva-tri dana” sastati sa Putinom, što bi bio četvrti njihov susret od ruske invazije na Ukrajinu, izvijestio je RTRS. Planira se sastati i sa predsjednikom Tartistana, turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Arhvi - Susret Putina i Dodika u Moskvi 23. maja 2023.
Arhvi - Susret Putina i Dodika u Moskvi 23. maja 2023.

Najavljeni susret sa Putinom dolazi nekoliko dana nakon smrti glavnog kritičara Kremlja Alekseja Navlanog u zatvoru, nakon što mu je, kako je izvijestila Ruska kazneno-popravna služba, pozlilo poslije šetnje.

Američki predsjednik Joe Biden je rekao kako je Putin odgovoran za smrt Navalnog, dodavši kako je riječ o još jednom dokazu brutalnosti ruskog predsjednika.

Dok se Dodik sastaje sa autokratskim liderima, pred Bosnom i Hercegovnim su zadaci koje treba ispuniti do marta kada će Evropsko vijeće rapravljati o otvaranju pristupnih pregovora.

Jedini susret sa nekim od zvaničnika članica Evropske unije, Dodik, kako je najavio, planira sa Orbanom tokom „proljetne turneje”. Mađarski premijer Orban, naklonjen Kremlju, sputavao je evropsku pomoć Ukrajini i štiti Dodika od sankcija Evropske unije.

Susret Dodika i Orbana u Banja Luci 22. juna 2023.
Susret Dodika i Orbana u Banja Luci 22. juna 2023.

Suprotno Dodiku, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković ovih dana borave na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji koja okuplja mnoge međunarodne zvaničnike.

Bećirović je održao u nedjelju govor na Minhenskoj konferenciji, rekavši kako bi integrisanje zemalja Zapadnog Balkana u NATO savez i Evropsku uniju doprinijelo stabilnosti regiona, javlja novinska agencija Fena.

Put Bosne i Hercegovine u NATO savez je prilično usporen. Protivnici takvih integracija Bosne i Hercegovine su političari iz Republike Srpske, i u tome imaju podršku Rusije.

Američka ambasada u Sarajevu navela je prošlog četvrtka kako Dodik koči euroatlantski put Bosne i Hercegovine. U objavi na mreži X, Ambasada dalje navodi kako Dodik tvrdi da je „spreman za Evropsku uniju”, ali njegove veze sa Putinom, antidaytonsko djelovanje i napade na institucije Bosne i Hercegovine na državnom nivou pobijaju tu tvrdnju.

U slučaju da Bosna i Hercegovina ne učini korak naprijed u martu, krivac će biti Dodik, stoji u saopštenju Ambasade. Dodik je odgovorio da je riječ o pokušaju da se krivica pripiše njemu i Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG