Linkovi

EU popustila u vezi otvaranja pristupnih pregovora sa BiH. Mogu li političari postići dogovor do marta?


Zastave BiH i EU
Zastave BiH i EU

Evropska unija (EU) je znatno smanjila kriterije koje Bosna i Hercegovina (BiH) treba ispuniti do marta kada će Evropsko vijeće odlučivati o otvaranju pristupnih pregovora.

Generalna direktorica za Evropu pri Službi EU za vanjske poslove Angelina Eichhorst tokom ovosedmične posjete BiH jasno je naznačila na što se stavlja težište: početak pregovora sa Frontexom, usvajanje Zakona o sukobu interesa, Zakona o sudovima i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Prilika koja se ukazala, kaže Eichhorst, nalaže da se „mobilišu i aktiviraju doslovno sve snage, da svi budu angažovani doslovno 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici”.

„Martovska sjednica Evropskog vijeća je izuzetno važna za Bosnu i Hercegovinu”, podsjetila je evropska zvaničnica.

Eichhorst je u utorak doputovala u BiH i susrela se zvaničnicima BiH, sastanak sa članovima Predsjedništva i ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem.

Generalna direktorica za Evropu pri Službi EU za vanjske poslove Angelina Eichhorst tokom susreta sa članovima Predsjedništva BiH, 6. februar 2024.
Generalna direktorica za Evropu pri Službi EU za vanjske poslove Angelina Eichhorst tokom susreta sa članovima Predsjedništva BiH, 6. februar 2024.

Prije gotovo pet godina, Evropska komisija je pred BiH stavila 14 prioriteta koje treba ispuniti prije početka otvaranja pregovora o članstvu BiH u EU, ali su političari malo toga uradili.

Zbog toga, Evropsko vijeće stavilo BiH na čekanje u decembru prošle godine, dok su sa Ukrajinom, koja je u ratu sa Rusijom, i Moldavijom otvoreni pristupni pregovori.

„A EU će otvoriti pregovore sa BiH kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo i pozvala je Komisiju da dostavi izvještaj do marta u cilju donošenja takve odluke”, naveo je u decembru 2023. godine na X-u Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća.

Također u utorak, BiH je posjetio i njemački ministar odbrane Boris Pistorius, rekavši: „Želimo da podržimo BiH i da spriječimo da Rusija dovede do dodatne krize, destabilizacije, da zloupotrijebi ovu zonu, kako bi širila svoj utjecaj, nadajući se da će na taj način desetabilizovati Zapad.”

Entitet Republika Srpska (RS) gaji prijateljske odnose sa Kremljom i predsjednikom Vladimirom Putinom.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februraru 2022. godine, entitetski predsjednik Milorad Dodik je tri puta otputovao u Rusiju i susreo se sa Putinom.

Rusija se žestoko protivi članstvu Bosne i Hercegovine u NATO savez, kao i političari iz RS koji se zalažu na vojnu neutralnost.

Ulazak BiH u EU politički analitičar Adnan Huskić stavlja u kontekst geopolitičkih promišljanja, podsjećajući da nikada ni jedan proces proširenja nije bio samo tehničko pitanje.

„Prema tome, sad je ovo što imamo, dakle rat u Ukrajini, činjenica da se ponovo pojavljuju određeni procijepi globalni, bitan faktor u odlučivanju da li Bosnu i Hercegovinu treba uključiti u ovaj krug, i dati Bosni i Hercegovini mogućnost pregovora”, rekao je Huskić za Glas Amerike prošle sedmice.

Huskić kaže kako se očekivanja evropskih zvaničnika „prilagođavaju datim okolnostima” u smislu toga „na koji način treba interpretirati ovo što se dešava u Bosni i Hercegovini, šta od toga bi se moglo proglasiti uspjehom” koji je dovoljan za otvaranje pristupnih pregovora.

O'Brien u BiH: Političari stavljaju lične interese na prvo mjesto
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00


Prošle sedmice, BiH je posjetio pomoćnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena za Evropu i Euroaziju James O'Brien, poručivši političarima da ne propuste šansu koju EU nudi.

„Ono što mene brine jednostavno je: Bosna i Hercegovina rizikuje da propusti naredni voz ka Evropi zbog ličnih interesa njenih političkih lidera”, rekao je američki diplomata.

Prošlog mjeseca, predsjednica Evropske komisije Ursula von Der Leyen tokom posjete BiH poručila je političarima: „U vašim je rukama da prihvatite put koji ste odabrali. (...) Izvještaj o napretku ću podnijeti do marta i to je osnov za diskusiju EU lidera.”

XS
SM
MD
LG