Linkovi

NATO posjeta Sarajevu: "Članice Saveza i EU su sigurnije i bolje za život"


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i predstavnici NATO-a u Sarajevu 01.02.2024.
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i predstavnici NATO-a u Sarajevu 01.02.2024.

Predstavnici Sjevernoatlantskog vijeća predvođeni zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceaom Geoanom počeli su dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini susretom sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, 1. februara.

Državama članicama NATO saveza i Evropske unije je bolje jer su prosperitetnije, sigurnije i građanima omogućavaju bolji život, poručio je Mircea Geoana, zamjenik generalnog sekretara NATO-a u Sarajevu 1. februara.

Prvog dana dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini Geoana se susreo sa članovima Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Parlamenta BiH.

"Kao neko ko je posvetio cijeli život, profesionalni i politički život da uvede svoju zemlju, Rumuniju, u euroatlantsko okrilje mogu vam reći jednu stvar. To je vaša odluka. Koliko brzo i gdje želite ići", kazao je Geoana.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u Sarajevu 1. februara
Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u Sarajevu 1. februara

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je na konferenciji za novinare poručio da dolazak delegacije NATO-a predstavlja "veliku posvećenost NATO-a Bosni i Hercegovini, ali i cijelom regionu Zapadnog Balkana".

"Za nas je to u ovim dinamičnim, izazovnim okolnostima, političkim i sigurnosnim u Evropi, veoma važna i jasna poruka", rekao je Konaković.

NATO osuđuje bilo kakav poziv na secesiju i ugrožavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine. Predstavnici NATO-a su nedvojbeno poručili da čvrsto ostaju iza Bosne i Hercegovine, njene nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

To je nakon susreta članova Predsjedništva BiH sa delegacijom NATO-a, koju je predvodio zamjenik Mircea Geoana, izjavio Denis Bećirović, član Kolektivnog šefa države.

"Dobili smo danas veću podršku nego što smo je do sada imali. Bosna i Hercegovina nije neutralna, ona je opredijeljena za evroatlanske integracije. Tome svjedoči zakon o odbrani, oružanim snagama, sigurnosna i odbrambena politika, izjava Predsjedništva o opredjeljenju da krenemo u NATO, odluka Parlamentarne skupštine, a aktiviran je i MAP 2020. godine", kazao je Bećirović, dodajući da je pozvao NATO da pomogne Bosni i Hercegovini da ubrzanim koracima kreće ka punopravnom članstvu.

"NATO je strateški interes svih građana i naroda u BiH, svi imamo benefite od toga, to je poruka svim ljudima da je vrijeme rata i nemira nepovratno iza nas i da ulazimo pod sigurnosni kišobran najviše vojne institucije u svijetu", poručio je Bećirović.

On je kazao da je ukazao predstavnicima NATO-a i o ruskom uticaju u BiH, aludirajući na izjave Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska koji, kako je rekao, "opravdava rusku agresiju na Ukrajinu".

"Dobili smo danas veću podršku nego što smo je do sada imali. Svi zajedno, dobri ljudi u ovoj zemlji mogu biti ohrabreni, sigurnost i stabilnost je i naš NATO interes, jer BiH pripada evropskim i euroatalanskim integracijama", poručio je Bećirović.

Nakon sastanka u Predsjedništvu BiH, delegacija NATO-a se susrela sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara BiH. Predviđeno je da se poslijepodne sastanu i sa predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić na sastanku sa zamjenikom generalnog sekretara NATO Mirceom Geoanom i ambasadorima zemalja NATO-a u Sarajevu, Sarajevo 1.02.2024.
Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić na sastanku sa zamjenikom generalnog sekretara NATO Mirceom Geoanom i ambasadorima zemalja NATO-a u Sarajevu, Sarajevo 1.02.2024.

NATO posjetu pozdravila je i Ambasada SAD u BiH.

"Pozdravljamo posjetu Sjevernoatlantskog vijeća, glavnog tijela NATO-a za donošenje političkih odluka, Sarajevu.

Posjeta naglašava predanost NATO-a podršci euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i reformi koja je neophodna za integraciju BiH u euroatlantske institucije.

Također naglašava važan posao koji saveznici rade na jačanju Oružanih snaga BiH, uključujući upravljanje krizama, sajber sigurnost i sposobnosti za borbu protiv terorizma.

Ovo partnerstvo će BiH učiniti sigurnijom, od koristi za sve građane. Poput Sjedinjenih Država, NATO je opredijeljen za teritorijalni integritet, suverenitet i multietničku karakter BiH i neće dozvoliti da se ugrozi teško stečeni mir u BiH.", napisala je američka ambasada.

U petak 2. februara Geoana i ambasadori zemalja članica NATO-a će razgovarati sa predstavnicima nevladinih organizacija, te sa studentima univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

Planirano je da delegacija NATO-a posjeti i vojnu bazu Rajlovac kod Sarajeva, gdje će, kako je najavljeno, biti razgovora o "praktičnim aspektima saradnje između BiH i NATO-a".

"Zamjenik generalnog sekretara NATO-a i ambasadori će se takođe sresti sa komandantom Štaba NATO-a u Sarajevu brigadnim generalom Pamelom McGaha, novim komandantom EU snaga u BiH (EUFOR) general majorom Laszlom Sticzom, visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, te predstavnicima međunarodne zajednice u BiH", ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova BiH.

Politički lider bosanskih Srba Milorad Dodik, u sredini, tokom parade povodom neustavnog obilježavanja 32. godišnjice Republike Srpske u bosanskom gradu Banja Luci, 240 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, u utorak, 9. januara 2024.
Politički lider bosanskih Srba Milorad Dodik, u sredini, tokom parade povodom neustavnog obilježavanja 32. godišnjice Republike Srpske u bosanskom gradu Banja Luci, 240 kilometara sjeverozapadno od Sarajeva, u utorak, 9. januara 2024.

U kakvim okolnostima se nalazi BiH uoči dolaska predstavnika NATO-a?

Visoka delegacija NATO-a dolazi u trenutku secesionističkih prijetnji proruski orjentisane vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj (RS), na čelu sa liderom vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Miloradom Dodikom.

Bh. vlasti su se obavezale na pristupanje NATO-u, ali je ta obaveza u zastoju zbog stavova iz RS-a i Dodikovom jačanju odnosa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prema Zakonu o odbrani BiH, koji je usvojen 2005. godine, institucije su obavezne sprovesti "sve potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo NATO-a".

Tadašnji član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, kadar SNSD-a na čijem čelu je Dodik, potpisao je 2006. Sporazum o pristupanju Partnerstvu za mir (PfP) sa NATO-om, što je prva stepenica ka članstvu u Evroaatlanskom savezu.

Radmanović je tri godine kasnije potpisao i formalni zahtjev BiH za prijem u Akcioni plan za članstvo (MAP), a u pismu NATO-u je naveo da je "članstvo u NATO od strateške važnosti za BiH".

Posljednjih desetak godina, pozicija i opozicija iz RS-a protivi se članstvu u NATO-u i zastupaju stav da Bosna i Hercegovina po ovom pitanju treba slijediti Srbiju koja je proglasila vojnu neutralnost.

Narodna skupština RS-a donijela je u oktobru 2017. godine rezoluciju o vojnoj neutralnosti tog entiteta, gotovo identičnog sadržaja kao i Srbija deset godina ranije.

Usprkos protivljenju članstvu, reforme sektora odbrane se sprovode i u njemu učestvuju i predstavnici RS-a, a kadrovi Dodikove stranke godinama su na poziciji zamjenika ministra odbrane.

BiH ima svog vojnog i političkog predstavnika u misiji pri NATO-u u Briselu, a NATO u BiH ima svoj štab od 2004. Godine, sa mandatom Ujedinjenih nacija da pomaže reformu bh. Oružanih snaga, koja se provodi prema NATO standardima.

Vojne jedinice iz Bosne i Hercegovine bile su dio NATO-ovih jedinica u misijama u Avganistanu, Iraku, Maliju, Kongu i drugim zemljama.

Bosna i Hercegovina je od 2018. godine u MAP-u, što je posljednja stepenica prije poziva u punopravno članstvo u Alijansu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG