Linkovi

James O'Brien: BiH rizikuje da propusti naredni voz ka Evropi zbog ličnih interesa političara


James o Brien u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Američka delegacija u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Euroaziju James O'Brien tokom zvanične posjete Bosni i Hercegovini poručio je domaćim političarima da ne propuste šansu koju nudi Evropska unija – otvaranje pristupnih pregovora.

Ono što mene brine jednostavno je: Bosna i Hercegovina rizikuje da propusti naredni voz ka Evropi zbog ličnih interesa njenih političkih lidera. Pred njom je rizik podjele izazvan secesionističkim prijetnjama iz Republike Srpske”, rekao je James O'Brien u govoru na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Sjedinjene Države, rekao je O'Brien, odgovorit će na anti-daytonsko djelovanje i neće dozvoliti da štetni akteri dijele državu.

O'Brien, predsjednica Evropske komisije Ursula vn der Layen i drugi zapadni zvaničnici su tokom posjeta poručivali domaćim političarima da rade na ispunjavanju kriterija koji uslovljavaju članstvo u EU.

Sljedećeg mjeseca, evropski zvaničnici će raspravljati o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom Hercegovinom, nakon što su pregovori sa Ukrajinom otvoreni krajem prošle, dok je Bosna i Hecegovina stavljena na čekanje.

Sjedinjene Države posvećene su BiH. Ovdašnji lideri treba da postignu kompromis, odbiju korupciju i okončaju etnonacionalizam. Oni treba da rade u korist građana ove zemlje”, rekao je O'Brien.

Ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, politički analitičar Adnan Huskić stavlja u kontekst geopolitičkih promišljanja, podsjećajući da nikada ni jedan proces proširenja nije bio samo tehničko pitanje.

„Prema tome, sad je ovo što imamo, dakle rat u Ukrajini, činjenica da se ponovo pojavljuju određeni procijepi globalni, bitan faktor u odlučivanju da li Bosnu i Hercegovinu treba uključiti u ovaj krug, i dati Bosni i Hercegovini mogućnost pregovora”, kaže Huskić za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, trenutna američka politika usmjerena je na razbijanje izuzetno destruktivnog saveza – Dragan Čović, lider HDZ-a i Milorad Dodik, lider SNSD-a, koji se nalazi na američkoj listi sankcionisanih osoba.

Mislim da se ova politika može pokazati ili ocijeniti kao djelimično uspješna. Naravno, postavlja se pitanje, kako će sve to ići dalje”, kaže Huskić.

O'Brien je rekao kako će Sjedinjene Države nastaviti sa korištenjem sankcija kada postoji prijetnja Daytonu ili vjerodostojni dokazi o korupciji.

Iako je bilo poziva da Evropska unije uvede sankcije Dodiku zbog podrivanja Daytona, do toga nije došlo, a na tom putu stoji Mađarska. Da bi Evropska unija uvela sankcije potrebna je suglasnost svih članica.

Ja ne moram podsjećati nikoga da naši političari na volšeban način dobijaju milione i milione, nekretnine kupuju u Evropskoj uniji. I to je taj momenat koji se treba promijeniti da bi se ovdje mogao ostvariti jedan suštinski sinenergijski efekat djelovanja zapadnih država, dakle, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, nešto što bi bilo sinhronizovano i nešto što bi polučilo rezultate”, kaže Huskić.

O'Brien o Čoviću, Dodiku, Sebiji Izetbegović

O Brien je u govoru kritikovao Čovića, rekavši da blokira Južnu interkonekciju, gasovod prirodnog gasa prema Hrvatskoj.

„On bi da zamijeni operatera sistema prenosa – etabliranu kompaniju u vlasništvu Federacije koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za izvedbu projekta – trenutno nepostojećom kompanijom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i finansijsku korist”, rekao je O'Brien.

Osvrnuo se i na SDA i bivšu direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu Sebiju Izetbegović, suprugu prvog čovjeka SDA Bakira Izetbegovića.

„Agenda je bila fokusirana na politiku, ne na brigu o pacijentima. SDA je takođe učestvovala u ozloglašenom slučaju sa respiratorima, a kada su bili na vlasti, lideri SDA su eksploatisali BH Telecom za ostvarivanje lične dobiti i za jačanje sopstvenih mreža podrške”, rekao je američki diplomata.

Nije izostavio ni Dodika, rekavši: „A naravno, Milorad Dodik i njegov SNSD već godinama usmjeravaju ugovore prema članovima njegove porodice i prijateljima.”

XS
SM
MD
LG