Linkovi

Ambasada SAD: Dodik koči evropski put Bosne i Hercegovine


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Ambasada SAD u Sarajevu oglasila se na mreži X sa tvrdnjama da predsjednik entiteta RS, koči euroatlanske integracije Bosne i Hercegovine.

"Milorad Dodik tvrdi da je “spreman za EU”, ali njegov zagrljaj Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te napadi na institucije na državnom nivou neophodne za navigaciju na putu Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama pobijaju tvrdnju gospodina Dodika", napisala je ambasada.

U reakciji ambasade stoji da euroatlanske integracije BiH zahtijevaju kolektivne političke napore, dok Dodik prakticira "politiku blokade i ucjena".

"Uslovi 1+3 koje je postavila Evropska unija su jasni i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje su jednostavni. Pitanje za gospodina Dodika je da li je spreman da uradi posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih uslova, posao koji je mogao i trebao biti završen prije mjeseci. Do sada je odgovor „ne“.

Dodikovi ultimatumi ne predstavljaju angažman u dobroj vjeri sa njegovim koalicionim partnerima i ne odražavaju istinsku posvećenost EU. Glavna prepreka evropskoj budućnosti BiH je gospodin Dodik i njegova destruktivna politika. On sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je gdje će biti krivica: na gospodinu Dodiku.
", stoji u objavi Ambasade SAD.

Na objavu Ambasade SAD Dodik je, u omalovažavajućem maniru, odgovorio na X mreži.

Milorad Dodik se zbog korupcije i ugrožavanja mira u Bosni i Hercegovini nalazi pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država.

XS
SM
MD
LG