Linkovi

Schmidt poništio odluke Narodne skupštine RS, izmijenio Krivični zakon BiH


Schmidt
Schmidt

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt posegnuo je za bonskim ovlastima i poništio Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji entiteta Republika Srpska.

Schmidt je poništio i zakonske izmjene Narodne skupštine Republike Srpske prema kojim se neće objavljivati odluke visokog predstavnika u tom entitetu.

Također je odlučio izmijeniti Krivični zakon Bosne i Hercegovine, na način da će se radnje kojima se narušava ustavni poredak zemlje tretirati kao krivično djelo, a te izmjene će, kako je rekao Schmidt, osigurati pravni osnov za tužioce da poduzmu aktivnosti.

Visoki predstavnik je nekoliko puta naglasio kako su sve opcije i dalje otvorene te da je širok spektar bonskih ovlasti koje može iskoristiti.

Prije obraćanja visokog predstavnika, predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je rekao kako taj entitet neće prihvatiti ni jednu Schmidtovu odluku.

Schmidtove odluke dolaze nakon što je Narodna skupština Republike Srpske, na sjednici 27. juna, donijela odluku kojom neće poštivati niti provoditi odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine teritoriji ovoga bh. entiteta.

Za Dodika i druge članove vladajuće koalicije u Republici Srpskoj je sporno što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio da na sjednicama ne moraju prisustvovati sudije iz RS-a te tako spriječio moguće blokade odlučivanja iz tog entiteta.

„Oni koji pokušavaju srušiti ustavni poredak, moraju biti sankcionirani i snosit će posljedice. Upozoravam da su sve opcije na stolu, a znate koji je spektar bonskih ovlasti koje mogu koristiti. Nadam se da će se politički akteri urazumiti, a sreo sam dosta odgovornih, koji rade intenzivno da bi zemlja postigla napredak nakon kandidatskog statusa u Evropsku uniju”, rekao je Schmidt na konferenciji za medije u subotu.

Visoki predstavnik je naglasio da se prethodnom odlukom Narodne skupštine Republike Srpske krši ustavni poredak Bosne i Hercegovine i Daytonski mirovni sporazum.

„Sporazum u Daytonu je sačinjen da zaustavi strašni rat, zločine i ono što su podnosili građani Bosne i Hercegovine, bez obzira da li je riječ o Srebrenici ili Sarajevu. Naš mandat je da osiguramo da se takvo nešto ne desi više nikada i da radimo na demokratskoj Bosni i Hercegovini. Entitetske skupštine nemaju nadležnosti da derogiraju državu i podrivaju njene odluke. Ovo je napad na Ustavni sud Bosne i Hercegovine i pokušaj narušavanja pravnog okvira zamlje, uključujuću ključne elemente Daytona, kao što su odluke visokog predstavnika. Ne treba zaboraviti ko će snositi najveće posljedice vladajućeg avanturizma iz Banja Luke. To su građani Republike Srpske i oni ne bi trebali imati život u kojem dominiraju ideje pojedinaca. Politički predstavnici pokušavaju ugroziti vladavinu prava”, rekao je Christian Schmidt.

On je pozvao međunarodne partnere da uvedu nove sankcije protiv onih koji ugrožavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

„Mi ne dovodimo u pitanje unutarnju strukturu Bosne i Hercegovine, niko nije donio odluku koja se tiče postojanja entiteta. Oni su dio Ustava i bit sve dok se parlamenti i građani ne odluče za drugu organizacionu strukturu putem demokratskih metoda. Mislim da će svi građani Republike Srpske imati koristi od Evropske unije i neće biti izolirani. Cilj treba biti europska integracija i pozivam sve da bez ikakvih predrasuda ostave po strani ove pokušaje koji su do sada poduzimali”, poručio je visoki predstavnik.

Njegova odluka stupa na snagu odmah, a po objavi u Službenom listu Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, na odluku Narodne skupštine Republike Srpske o nepoštivanju odluka Ustavnog suda, reagirali su brojni političari iz Federacije BiH, prvenstveno koalicija „Trojka”, koja, zajedno s HDZ BiH, čini vlast s Dodikovim SNSD-om na državnom nivou.

U petak su predstavnici „Trojke”, SNSD-a i HDZ-a održali sastanak u Konjicu, a nakon opstrukcija i podrivanja države od predstavnika vlasti iz Republike Srpske. Politički sastanak u Konjicu su obilježile prepirke, psovke i nikakvi konkretni zaključci.

Nakon što je visoki predstavnik poništio Zakon o neprovedbi odluka Ustavnog suda, očekuje se negodovanje iz entiteta Republika Srpska te ostaje pitanje kako provesti zakon u entitetu koji ga nema namjeru prihvatiti.

Dodik je najavio je da će i nakon Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, zabraniti djelovanje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kao i Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

XS
SM
MD
LG