Linkovi

Demokratska trka: Biden i Warren i dalje vode glavnu riječ


Kandidati za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke Joe Biden i Elizabeth Warren
Kandidati za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke Joe Biden i Elizabeth Warren

Bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden, prema novoj anketi kablovske mreže CNN, ima prednost od 15 odsto u trci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.

Prema drugim istraživanjima javnog mnijenja, između Bidena i njegove najbliže rivalke senatorke Elizabeth Warren se vodi tijesna trka, dok je na trećem mjestu senator Bernie Sanders. Zbog rasta popularnosti, Warren se našla i na udaru drugih kandidata.

Kandidatkinja za predsjedničku nominaciju Demokratske Stranke Elizabeth Warren poznata je po zalaganju za sveobuhvatne političke reforme, ali i energiji koju ispoljava na predizbornim skupovima.

“Ovo je naš trenutak u američkoj istoriji. Naš trenutak da sanjamo velike snove i da se borimo i pobijedimo”, kaže Warren.

Prema anketama, između Warren i dosadašnjeg favorita Joe Bidena vodi se tijesna trka za predsjedničku nominaciju. Biden je zbog toga sve više usredsređen na senatorku iz Warren, i na skupovima postavlja pitanje kako će ona platiti za realizaciju svog plana za uspostavljanje zdravstvenog sistema koji bi se finansirao iz vladinog budžeta, poznatog kao Medicare za sve.

“Kredibilitet je važan. I senatorka Warren će morati da kaže istinu ili će se postaviti pitanje da li je iskrena i poštena u obraćanju američkom narodu”, kaže Biden.

Senator iz Bernie Sanders je i dalje na trećem mjestu. Sanders je nedavno nastavio kampanju posle srčanog napada, a na jednom od skupova dobio je i podršku članice Kongresa iz New Yorka Alexandriije Ocasio-Cortez, koja ima veliku podršku među progresivnim demokratama.

“Više sam nego spreman da preuzmem položaj predsjednika Sjedinjenih Država”, kaže Sanders.

U međuvremenu, popularnost senatorke Warren raste, dijelom i zbog dobrih nastupa na debatama. Zbog toga je sada meta drugih kandidata, smatra novinar agencije AP Steve Peoples.

“Elizabeth Warren je zaista bila pod nevjerovatnim pritiskom, ali je ostala snažna i nije posustajala. Međutim, jasno je da mora da razriješi neke stvari dok se navikava na status favorita u izbornoj trci”, kaže Peoples.

U predizbornoj trci i dalje je više od 10 demokrata. Međutim, najveću pažnju privlači trka između Bidena i Waren, kaže analitičar John Fortier.

“Joe Biden i dalje ima podršku afro-američke zajednice, starijih bijelaca i umjerenih demokrata. Elizabeth Warren postaje više izbor progresivaca, kao i Bernie Sanders”.

Republikanci pomno prate kampanju za demokratsku predsjedničku nominaciju. Među njima je i strateg John Feehery, koji smatra da je Warren sada favorit.

“Ona najbolje razumije progresivnu bazu stranke. Ima najvatrenije poruke, ispunjava sve uslove u demokratskoj koaliciji kada je riječ o raznolikosti, ima najviše energije i po svemu sudeći izaziva najveći entuzijazam među pristalicama”, kaže on.

Međutim, Biden i dalje ima prednost među umjerenim biračima i onima koji najviše brinu o tome da se izabere kandidat sa najvećim šansama da naredne godine pobijedi predsjednika Donalda Trumpa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG