Linkovi

Šta poslije septembarske debate demokrata za predsjedničku nominaciju?


Dvadeset pretendenata za predjsedničku nominaciju članova Demokratske stranke
Dvadeset pretendenata za predjsedničku nominaciju članova Demokratske stranke

Julian Castro deseti je učesnik debate kandidata za predsjedničku predsjednika iz redova Demokratske stranke, koja se održava sljedećeg mjeseca u Houstonu. Međutim, nekoliko njih najvjerovatnije neće učestvovati u narednoj raspravi – što im umanjuje šanse da obezbjede sebi podršku u kandidatima prenatrpanoj i često haotičnoj trci.

“Vjerujem da smo sve jači. Imamo još pet mjeseci do stranačkih izbornih skupova u Iowi i primarnih izbora u New Hampshiru. A do tada, ako naporno budemo radili, mogao bih da startujem sa prvog mjesta”, poručio je Castro, demokratski predsjednički pretendent koji je sebi obezbjedio mjesto u trećoj rundi zakazane za septembar.

Julian Castro
Julian Castro

Bill De Blasio, gradonačelnik New Yorka, u potpuno je drugačijoj situaciji. Njegovo učešće u narednoj debati je neizvjesno.

“Za nas je to teško ostvariv cilj. Radimo na tome. Ukoliko ne obezbjedimo učešće u septembarskoj – nadamo se oktobarskoj debate”, poručio je De Blasio.

Široko polje kandidata demokrata počelo je da se sužava istupanjem Jayja Insleea guvernera države Washington, i Johna Hickenlooper​a, guvernera Colorada, koji je odlučio da se umjesto predsjedničkih izbora takmiči za poziciju u Senatu. Hickenlooper​ ukazuje da mu je sada fokus na Washingtonu.

“Ovo nije trenutak za odstupanje. Svjestan sam da je ostvariti promjene u Washingtonu težak posao – ali vrijedi pokušati”, kaže Hickenlooper​ – kandidat za senatora.

Ima i onih koji se još ne povlače – uprkos ne tako brojnoj podršci. Cory Booker​, senator iz New Jerseyja, je jedan od njih.

“Držimo se i radimo zajedno kako bismo prebrodili njegovu tamu našom svjetlošću. Potrebni smo našoj državi – i vreijme je da se Sjedinjene Države ponovo uzdignu!”, ističe Booker. On će biti učesnik sljedeće debate – kao i Amy Klobuchar​ – senatorka iz Minnesote.

“I dalje ću se konfrontirati sa Donaldom Trumpom! Tražiću optimističnu ekonomsku agendu za ovu zemlju”, riječi su te senatorke.

Cory Booker​ (levo u pozadini), Amy Klobuchar (desno u pozadini)
Cory Booker​ (levo u pozadini), Amy Klobuchar (desno u pozadini)

Za kandidate koji ne uspeju da se kvalifikuju za predstojeću debatu – kampanja će biti sve teža, ukazuje Susan Page, novinarka lista USA Today.

“Treća runda debata na redu je u septembru za koju je kandidatima malo teže da se kvalifikuju. Dobijaće sve manju podršku. Kandidatima koji nisu učesnici debata sve je teže da prikupe novac za pridobijanje pristalica”, smatra Page.

S obzirom na to da ih trenutno ima dvadeset – narednih nekoliko mjeseci biće presudni za njih nekoliko najslabije plasiranih, ocenjuje Darrell West ​ stručnjak sa Brookings instituta.

“Neki od njih će biti eliminasni iz trke u narednih mjesec ili dva. I to najvjerovatnije oni koji se nisu kvalifikovali za predstojeću septembarsku debatu. Novčani fondovi će presušiti i izgubiće medijsku zastupljenost. Faktički, njihova kandidatura će biti okončana”, kaže on.

U trci za demokratskog predsedničkog kandidata u ovom trenutku vodi nekadašnji potpredsjednik SAD-a Joe Biden. Slijede ga Elizabeth Warren senatorka iz Massachusettsa, Bernie Sanders, senator iz Vermonta, kalifornijska senatorka Kamala Hartis i gradonačelnik South Benda u Indijani Pete Buttigieg​. Svi su učesnici sljedeće debate u septembru.

XS
SM
MD
LG