Linkovi

Nova debata demokratskih kandidata, Biden i dalje vodi


Debata demokratskih predsjedničkih kandidata u Detroitu, 31. jul 2019.
Debata demokratskih predsjedničkih kandidata u Detroitu, 31. jul 2019.

Deset najpopularnijih kandidata za predsjedničku nominaciju demokratske stranke će se u četvrtak suočiti na debati u Houstonu u Texasu.

Ankete pokazuju da bivši potpredsjednik SAD Joe Biden i dalje vodi, dok se drugi nadaju da će steći veću popularost u periodu do stranačkih izbora.

Ranije debate su bile organizovane tokom dve večeri, uključujući junsko sučeljavanje, koje je prenosila TV mreža NBC. U četvrtak, deset kandidata će biti na podijumu tokom jedne večeri, na Južnom univerzitetu Texasa, istorijskom crnačkom koledžu u Houstonu.

Neki kandidati povukli su se iz izborne trke. Drugi, koji su loše prošli u anketama ili nisu ispunili striktnije zahteve za finansiranje kampanje, bili su isključeni.

Favorit Joe Biden više puta je rekao da može da porazi predsjednika Donalda Trumpa. Tokom debate, s obje njegove strane, stajaće kandidati lijevog krila stranke, senator iz Bernie Sanders i senatorka Elizabeth Warren. Senatorka Kamala Harris i drugi će pokušati da se izdignu iznad ostalih.

Oni koji nisu među najpopularnijom trojkom koju čine Biden, Sanders i Warren – boriće se za prostor, za sposobnost da prikupe više novca i da im ime bude više prepoznatljivo u javnosti”, kaže politička analitičarka Sherry Bebitch Jeffe.

Ona kaže da je to prošli put dalo rezultate za Haris, koja je krenula sa ciljanim napadom na Bidena. Ovog puta, Harris bi mogla da naglasi svoj plan za reformu pravosudnog sistema,koji je, kako ona kaže, nepravedan prema manjinama i mladim prijestupnicima.

Zdravstvena njega, oružano nasilje, imigracija, pitanja o kojima uglavnom postoji saglasnost među demokratama, ali i neslaganje oko detalja, biće vjerovatne teme debate.

Predsjednik Trump će biti meta. Uzevši u obzir vijest da je smijenio još jednog saradnika, savjetnika za nacionalnu bezbjednost Johna Boltona, biće tvrdnji da je njegova administracija u haosu.

U nedjelji kada se obilježava 18. godišnjica terorističkih napada na Ameriku, kandidati će postaviti pitanje ko može da ulije povjerenje i ko može da pobijedi na izborima? Analitičarka Jeffe kaže da će Trump biti prisutan, ako ne na drugi način, putem Twittera.

“Ovog puta Donald Trump je, još jednom, 11. čovjek na debatnom podijumu.

I dok se politički proces nastavlja, približavamo se novembarskim izborima 2020.

XS
SM
MD
LG