Linkovi

Senatori Warren, Sanders "pod paljbom" na Demokratskoj predsjedničkoj debati


Demokratska predsjednička debata - prva runda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Demokratska predsjednička debata - prva runda

Druga debata očekuje se u srijedu navečer a u njoj učestvuje i prema anketama do sada najbolje rangirani kandidat, bivši potpredsjednik SAD Joe Biden.

Američka zdravstvena politika zauzela je središnju pozornicu u utorak navečer na raspravi o demokratskim predsjedničkim kandidatima, a umjereniji izazivači napadali su senatoricu Elizabeth Warren i Bernieja Sandersa, vodeće kandidate koji žele svrgnuti predsjednika Donalda Trumpa na izborima 2020. godine.

Warren i Sanders pozvali su na brzo poništavanje trenutnog zdravstvenog sistema u zemlji baziranog na privatnom osiguranju a koje su poslodavci ponudili za 150 miliona radnika.

Ipak njihova stajališta bila su napadnuta gotovo od početka dvosatne rasprave na pozorišnoj pozornici u Detroitu u Michiganu, središtu auto-industrije u zemlji.

"Ne moramo ići naokolo govoriti pola zemlje koja ima privatno zdravstveno osiguranje da je ono nelegalno", izjavio je bivši kongresmen iz Marylanda John Delaney. "To je također loša politika. To će potkopati industriju, zatvorit će se mnoge bolnice i loša je politika."

Česti politički saveznici

Warren, bivša profesorica prava s Harvarda, i Sanders, samoopisani demokratski socijalist, dugogodišnji su prijatelji i česti politički saveznici. Oni sada traže glasove liberalnog krila Demokratske stranke. Oboje su branili svoj položaj pozivajući na vladin zdravstveni sistem.

"Ovo nije radikalno", uzvikivao je u jednom trenutku Sanders iz Vermonta, napominjući da su brojna druga zapadna društva već prihvatila sisteme koje vodi vlada. "Malo se umorim od demokrata koji se plaše velikih ideja."

Warren iz Massachusettsa uzvratila je kritičarima rekavši: "Ne razumijem zašto bilo ko ide u sve probleme koje nosi kandidatura za predsjednika Sjedinjenih Država samo da bi govorio o onome što stvarno ne možemo i za što se ne trebamo boriti."

Ali njihovi izazivači izveli su više napada na par, rekavši da će njihovi prijedlozi, kroz četiri godine ili duže, uvećati dugogodišnji američki zdravstveni sustav, uključujući vladino subvencioniranje osiguranja za porodice sa umjerenim i niskim primanjima prema Zakonu o priuštivoj njezi. poznat kao Obamacare.

Senatorica Amy Klobuchar iz Minesote, koja je pozvala na inkrementalnije promjene zdravstvene politike, rekla je: "Imam hrabre ideje, ali one su utemeljene u stvarnosti."

ete Buttigieg (L) and U.S. Senator Elizabeth Warren (R) watch U.S. Senator Bernie Sanders
ete Buttigieg (L) and U.S. Senator Elizabeth Warren (R) watch U.S. Senator Bernie Sanders

Bivši guverner Kolorada John Hickenlooper rekao je da su se demokrati na srednjoročnim izborima 2018. podigli za 40 mjesta u Predstavničkom domu a nijedan od njih nije forsirao plan Warren-Sanders Medicare za sve.

"Ja sam malo pragmatičniji", proglasio je Hickenlooper.

Kongresmen iz Ohia Tim Ryan pozvao je na plan koji će omogućiti Amerikancima da kupuju osiguranje od vlade ako to žele, ali rekao je da je zatvaranje osiguravajuće industrije „recept za katastrofu“, posebno među članovima sindikata koji će se suočiti sa gubitkom stečenih beneficije za zdravstvenu zaštitu kroz kolektivno pregovaranje.

Prva od dvije noći

Rasprava u utorak bila je prva od dvije večeri s dvije skupine od 10 demokratskih kandidata koji su se međusobno razišli zbog razlika u unutarnjoj i vanjskoj politici, ali što je još važnije pokušavajući se potruditi da oni budu najbolja nada stranke da pobijedi Trumpa u 2020. godini.

Trumpovi nemilosrdni napadi na kongresmena Marylanda Elijaha Cummingsa, istaknutog afroameričkog političkog vođu, te pretežno crni grad Baltimore koji on predstavlja, izvukli su oštre kritike nekih od demokratskih predsjedničkih kandidata.

"Donald Trump svaki dan sramoti ured predsjedništva", rekla je Warren. Klobučar je dodala: "Mislim da niko ne može opravdati ono što ovaj predsjednik radi."

Dvije debate odvijaju se šest mjeseci uoči prvih izbora za nominaciju Demokratske stranke. Dvosatne rasprave mogle bi se pokazati ključnim u oboje: pobjedu ali i izbacivanje najslabijih izazivača iz trke prije sljedeće rasprave sredinom septembra.

To u velikoj mjeri ovisi o tome ko je percipiran u analizama nakon rasprave kao uvjerljiv, te nosilac demokratskog standarda.

U srijedu će u centru pažnje biti bivši potpredsjednik Joe Biden, trenutno vodeći kandidat za demokratsku predsjedničku nominaciju u nacionalnim anketama demokrata i nekih nezavisnih agencija.

Neki staleži stranaka kažu da je on umjereniji, centro-lijevo orjentisan, politički siguran izbor za pobjedu nad nepredvidljivim Trumpom čija populistička baza konzervativnih glasača i dalje ostaje snažna.

Democratic presidential hopeful former US Vice President Joseph R. Biden Jr. speaks during the second Democratic primary debate of the 2020 presidential campaign season hosted by NBC News at the Adrienne Arsht Center for the Performing Arts in Miami…
Democratic presidential hopeful former US Vice President Joseph R. Biden Jr. speaks during the second Democratic primary debate of the 2020 presidential campaign season hosted by NBC News at the Adrienne Arsht Center for the Performing Arts in Miami…

Ali Biden je prije mjesec dana imao klimav prvi raspravni nastup, posrćući kad ga je senatorka iz Kalifornije Kamala Harris izazivala da objasni svoje protivljenje prije tri desetljeća prestanku rasne segregacije u školama.

Harris je rekla da je kao crnkinja i kćerka indijske majke i oca sa Jamajke koristila takav program da pohađa bolju školu dok je odrastala u Kaliforniji.

Biden je na američkoj političkoj sceni četiri decenije. Obećava snažniji nastup nego u prvoj debati, rekavši: "Ovaj put neću biti tako pristojan."

Ali pitanja ostaju oko Bidenove posvećenosti, je li sa 76 godina prestar da vodi zemlju, i želi li demokratski glasač kandidata s naprednijim stavovima od Baidena u odnosu na zdravstvo, spriječavanje kriminala, imigraciju i druga pitanja.

Neki analitičari smatraju da je Bidenovo visoko mjesto na nacionalnim anketama barem dijelom odraz ugleda, sa njegovih 36 godina američkog senatora, dva neuspješna kandidiranja za predsjednika i dva mandata potpredsjednika pod bivšim predsjednikom Barackom Obamom.

Oštro o legislativi protiv kriminala

Na istoj bini u srijedu vjerovatno je da će se Biden suočiti i s izazovom senatora Coryja Bookera, bivšeg gradonačelnika Afroamerikanc iz Newarka, New Jersey.

Booker je prije 25 godina napao podršku Baidena zbog pooštrenog zakonodavstva protiv kriminala koje je dovelo do nesrazmjernog zatvora optuženih crnaca.

Biden je nedavno ponudio novi plan krivičnog pravosuđa a Booker se rugao da je Biden teško najbolji kandidat za stvaranje novog plana krivičnog pravosuđa i pozvao je na smanjivanje obaveznih minimalnih kazni.

Unatoč tome što se Bidenova prva rasprava "skotrljala", rankiranje najboljih demokratskih kandidata malo se promijenilo u nacionalnim anketama.

Biden ostaje ispred tri izazivača, svi američki senatori: Sanders, Warren i Harris.

Nova nacionalna anketa Sveučilišta Quinnipiac ove sedmice pokazuje da je Biden predvodio 34% demokrata i neovisnih kandidata koji se oslanjaju na demokratske, a slijede ga Warren sa 15%, Harris s 12% i Sanders sa 11%.

Biden tvrdi da ima najbolje šanse da okonča vladavinu epublikanskog Trumpa nakon prvog mandata što bi bilo prvi put nakon 30 godina.

Nacionalne ankete, 15 mjeseci prije izbora održanih 3. novembra 2020., kontinuirano pokazuju da je Biden pobijedio hipotetičku utakmicu nad Trumpom, čija ocjena odobravanja glasača ostaje zaglavljena oko 40%.

Sanders često također pobjeđuje Trumpa, iako ne sa Baidenovim rezultatima dok ankete pokazuju slabije rezultate drugih kandidata,

Osim Bidena, Harrisa i Bookera, u debati srijedu akođer se nalaze bivši ministar za stambeno zbrinjavanje i urbani razvoj Julian Castro, senatorka Kirsten Gillibrand iz New Yorka, kongresmenka Tulsi Gabbard s Havaja, Jay Inslee, senator u Coloradu Michael Bennet, poduzetnik Andrew Yang i gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

XS
SM
MD
LG