Linkovi

Američka kompanija hakerima platila otkupninu od 11 miliona dolara


A JBS meatpacking plant is seen in Plainwell, Michigan, June 2, 2021.
A JBS meatpacking plant is seen in Plainwell, Michigan, June 2, 2021.

Američka kompanija za preradu mesa JBS USA morala je platiti otkupninu od 11 miliona dolara kao odgovor na kibernetički napad, piše CNN.

"Ova odluka je bila vrlo teška i za tvrtku, ali i lično. Međutim, smatrali smo da je ova odluka morala biti donesena kako bi se spriječio svaki potencijalni rizik za naše kupce", rekao je Andre Nogueira, izvršni direktor JBS USA.

Kibernetički napad je zahvatio servere koji podržavaju JBS-ove sisteme u Sjevernoj Americi i Australiji. Američka vlada pripisala je napad grupi REvil za koju se vjeruje da joj je sjedište u Rusiji ili u nekoj drugoj državi istočne Europe.

"Rezultati preliminarne istrage potvrđuju da nisu ugroženi podaci o kompaniji, kupcima ili radnicima", stoji u saopštenju JBS-a.

JBS USA dio je JBS Foodsa, jedne od najvećih svjetskih prehrambenih kompanija. Posluje u 15 zemalja, a kupce ima u oko 100 zemalja. Neki od brendova ove tvrtke su Pilgrim's, Great Southern i Aberdeen Black.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG