Linkovi

Bijela kuća: Trump negativan na COVID19


Donald Trump tokom skupa "Miran protest za zakon i red” na terasi Bijele kuće, 10. oktobar 2020 - arhivska fotografija (REUTERS/Tom Brenner)
Donald Trump tokom skupa "Miran protest za zakon i red” na terasi Bijele kuće, 10. oktobar 2020 - arhivska fotografija (REUTERS/Tom Brenner)

Američki predsjednik Donald Trump negativan je na COVID19 i nije zarazan za druge osobe, saopštio je Šon Konli, ljekar američkog predsjednika, deset dana pošto je objavljeno da su Trump i prva dama Melanija Trump oboljeli od koronavirusa.

U memorandumu koji je Bijela kuća objavila nekoliko sati uoči početka skupa u gradu Sanfordu u američkoj državi Florida, kojim američki predsjednik nastavlja kampanju uoči predsjedničkih izbora, Konli je saopštio da je negativan rezultat pokazao test Laboratorija Abot (Abbott Laboratories).

Šon Konli je ukazao da negativan test i drugi klinički i laboratorijski podaci pokazuju, kako se izrazio, nepostojanje vidljivih kopija virusa.

Ljekar američkog predsjednika rekao je i da je medicinski tim, na osnovu smjernica američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdio da predsjednik nije zarazan za druge osobe.

Predsjednik Sjedinjenih država u petak 2. oktobra objelodanio je da su on i prva dama Melanija Trump pozitivni na koronavirus. Trump je tog dana tokom večeri prebačen na bolničko liječenje u vojnu bolnicu Volter Rid u predgrađu Vašingtona – dok je prva dama tretman nastavila kod kuće. Epilog njenog liječenja za sada je nepoznat javnosti.

Predsjednik Trump je bolničko liječenje okončao prošlog ponedeljka kada se vratio u Bijelu kuću – a u subotu se prvi put pojavio u javnosti na skupu u Bijeloj kući organizovan u znak podrške policajcima i drugim službenicima čiji je djelokrug rada sprovođenje reda i zakona.

Nakon okupljanja saopšteno je da predsjednik Donald zadovoljava kriterijume Centara za kontrolu bolesti za bezbjedno napuštanje izolacije i da, kako je ukazano, prema poznatim standardima ne predstavlja rizik kao prenosilac.

COVID19 spriječio je američkog predsjednika da u finišu predizborne kampanje učestvuje na mitinzima i večerama za prikupljanje novca za kampanju. Njegov povratak na mitinge bi trebalo da uvjeri glasače da je dovoljno zdrav da može da vodi kampanju i obavlja svoj posao predsjednika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG