Linkovi

Šta se zna o eksperimentalnoj terapiji koju prima predsjednik Trump


President Donald Trump speaks at a campaign rally at Duluth International Airport, Wednesday, Sept. 30, 2020, in Duluth, Minn. (AP Photo/Alex Brandon)
President Donald Trump speaks at a campaign rally at Duluth International Airport, Wednesday, Sept. 30, 2020, in Duluth, Minn. (AP Photo/Alex Brandon)

Američki predsjednik Donald Trump je primio jednu dozu eksperimentalne terapije koktela antitijela američke kompanije Regeneron.

Regeneronov koktel antitijela REGN-COV2 smanjio je razinu virusa i poboljšao simptome kod nehospitaliziranih pacijenata s COVID-19, objavila je kompanija 29. septembra izvještaj preliminarnih istraživanja ove terapije. Ovo nije jedina kompanija koja se bavi razvojem antitijela: nedavno je objavljeno kako na sličnoj terapiji radi i Eli Lilly, također američka farmaceutska kompanija.

Regeneronov koktel antitijela uključuje dva tipa monokonalnih antitijela, pa se njihova terapija označava kao „koktel antitijela“ ili terapija poliklonalnim antitijelama. Smatra se kako je kombinacija antitijela efikasnija od samo jedne vrste antitijela.

Monoklonalna antitijela su klonirana iz krvi osoba koje se oporave od COVID-19 posebnim metodama. Radi se o proteinima koje ćelije imunog odgovora proizvode kako bi neutralizirale uzročnika bolesti.Ovo nije isto što je (re)konvalescenta plazma – krvni serum osoba koje su preboljele COVID-19. Terapija antitijelima ne sadrži druge sastojke krvne plazme i manje je rizična. Službeni stav Nacionalnih instituta za zdravlje je da plazma osoba koje su preboljele COVID-19 nije efikasna i ne povećava preživljavanje. Proizvodnja monoklonalnih antitijela koja mogu neutralisati SARS-CoV-2 je mnogo sigurniji način dobijanja antitijela, a čini se da je i terapija s Mabs efikasnija od terapije plazmom.

Pored Regeneronove terapije, predsjednik Trump prima još i cink, vitamin D, melatonin i aspirin, navedeno je na memorandumu njegovog ljekara​ Bijela kuća će nastaviti praćenje stanja Predsjednika Trumpa, koji je obavljati svoje dužnosti iz izolacije, bez prekidanja.​

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG