Linkovi

Trump i Prva dama pozitivni na COVID19


Američki predsjednik Donald Trump objavio je da su on i prva dama Melania Trump pozitivni na koronavirus.

Predsjednik Trump objavio je u petak (04:54 UTC) u 12:54 sati: „Večeras smo @FLOTUS i ja bili pozitivni na COVID-19. Odmah ćemo započeti postupak karantina i oporavka. Zajedno ćemo to prebroditi! "

Jedanaest minuta kasnije, Bijela kuća objavila je memorandum 74-godišnjeg predsjednikovog liječnika, dr. Seana Conleyja, potvrđujući pozitivne testove za Trumpove.

"Predsjednik i prva dama u ovom su trenutku dobro i planiraju ostati kod kuće u Bijeloj kući tijekom svog oporavka", rekao je Conley.

Dodao je da očekuje da će predsjednik "nastaviti izvršavati svoje dužnosti bez ometanja dok se oporavlja, a ja ću vas obavještavati o svim budućim događajima."

Melania Trump tweetala je u 13:27 sati: „Kao što je to učinilo previše Amerikanaca ove godine, @potus i ja pravimo karantin kod kuće nakon pozitivnog testa na COVID-19. Osjećamo se dobro i odgodila sam sve predstojeće obaveze. Molimo vas pripazite da budete na sigurnom i da ćemo to sve zajedno proći. "

Otkazani su svi Trumpovi politički događaji u bliskoj budućnosti, kažu službenici Bijele kuće.

Ta je vijest odmah izazvala pad američkih dionica i potencijalno dovodi Trumpovu predsjedničku kampanju u prekid, jedva mjesec dana prije izbora protiv bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, koji vodi na nacionalnim anketama.

Trump, koji mjesecima umanjuje ozbiljnost koronavirusa, u četvrtak navečer je tijekom telefonskog intervjua na kanalu Fox News potvrdio da su on i prva dama testirani nakon što je potvrđeno da je jedna od njegovih najbližih pomoćnica, Hope Hicks zaražen.

Hicks, savjetnik predsjednika, putovala je s Trumpom u Pennsylvaniju na predizborni skup u subotu, zatim u Cleveland na predsjedničku raspravu u utorak i u Minnesotu na predizborna događanja sljedeći dan.

Hicks je pokazivala simptome na političkom skupu u srijedu navečer u Duluthu u državi Minnesota, a pozitivan test bio je u četvrtak ujutro, kažu službenici koji su govorili pod uvjetom da ne budu imenovani.

Trump je, međutim, u četvrtak, zajedno s nekim najvišim dužnosnicima, odletio u New Jersey na politički događaj za prikupljanje sredstava gdje je bio u bliskom kontaktu s desecima drugih ljudi.

Tijekom telefonskog razgovora s voditeljem emisije Fox News Seanom Hannityjem, predsjednik je sugerirao da je Hicks virus mogla zaraziti i pripadnika vojske ili zakona.

“Jako je jako teško kad ste s ljudima iz vojske ili iz reda i zakona, oni vam priđu, žele vas zagrliti i žele vas poljubiti jer smo zaista dobro odradili posao za njih ", rekao je Trump. “Približite se i stvari se dogode. Iznenadio sam se kad sam čuo s Hope, ali ona je vrlo topla osoba s njima. Zna da postoji rizik, ali mlada je."

Predsjednik je, međutim, u osmom desetljeću svog života u kategoriji visokog rizika za koronavirus, ali se inače vjeruje da je dobrog zdravlja.

Gotovo 7,3 milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama zaraženo je COVID-19, a više od 207 000 je umrlo - najviše što je zabilježila bilo koja zemlja.

XS
SM
MD
LG