Linkovi

Bijela kuća: Biće posljedica ako Navalni umre u zatvoru


Arhiv - Ruski opozicioni lider Aleksej Navalani na sudskom pretresu u Moskvi.
Arhiv - Ruski opozicioni lider Aleksej Navalani na sudskom pretresu u Moskvi.

Savjetnik predsjednika Joea Bidena za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan izjavio je u programu "Stanje nacije" mreže CNN da je američka vlada prenijela Rusiji da će "biti posljedica" ukoliko kritičar Kremlja Aleksej Navalni umre u zatvoru.

"Prenijeli smo ruskoj vladi da je to što se događa gospodinu Navalnom dok je u zatvoru njihova odgovornost i da će je međunarodna zajednica smatrati odgovornom za njegovo stanje", izjavio je Sullivan za CNN.

"Što se tiče konkretnih mjera koje bismo preduzeli, razmatramo niz različitih koraka koje bismo mogli da preduzmemo, neću javno oglašavati koje su, ali smo prenijeli da će biti posljedica ukoliko gospodin Navalni umre", dodao je Bidenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

Reuters je prethodno objavio da Navalnom prijeti sve veći rizik od otkazivanja bubrega, a vid mu je oslabio poslije više od dvije nedjelje štrajka glađu.

Ljekar Navalnog Jaroslav Ašikmin u subotu je saopštio da rezultati testa koje je dobio od porodice Navalnog pokazuju izuzetno povišen kalijum, koji bi mogao da dovede do srčanog udara, kao i pojačan nivo kreatinina - znak bolesti bubrega.

"Naš pacijent bi mogao da umre u svakom trenutku", objavio je ljekar na Facebooku.

44-godišnji Navalni, istaknuti protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina počeo je da odbija hranu 31. marta, u znak protesta što ne dobija odgovarajuću zdravstvenu njegu zbog akutnog bola u nozi i leđima.

Saradnici Alekseja Navalnog saopštili su da planiraju da u srijedu organizuju demonstracije, za koje se nadaju da će biti najveći ulični protesti u savremenoj ruskoj istoriji, kako bi skrenuli pažnju na oslabljeno zdravlje Navalnog i kršenje prava njegovih pristalica.

"Stvari se razvijaju prebrzo i idu u lošem smjeru", napisali su na web siteu Navalnog gdje su objavili plan za nacionalne proteste. "Ne možemo da više čekamo i odlažemo. Ekstremna situacij zahtijeva ekstremne odluke."

Protesti, koje vlasti smatraju ilegalnim i koje je policija ranije nasilno rasturala, planirani su za isti dan kada predsjednik Vladimir Putin drži godišnji govor o stanju države pred predstavnicima ruske političke elite.

Sindikat ruskih ljekara saopštio je da je Navalni u kritičnom stanju, pozivajući se na testove koji su pokazali da bi opozicionaru uskoro mogli da otkažu bubrezi.

Predstavnici zatvora kažu da su ponudili Navalnom odgovarajuću ljekarsku negu ali da je 44-godišnji političar odbio i insistira da ga liječi ljekar van zatvorskog sistema, koga bi sam izabrao, što je zahtjev koji su vlasti odbile.

Ruski ambasador u Britaniji izjavio je u intervjuu za BBC u nedjelju da Navalni pokušava da privuče pažnju javnosti, ali da će Moskva voditi računa da opozicionar ostane u životu.

"Neće mu se dozvoliti da umre u zatvoru ali mogu da kažem da se gospodin Navalni potpuno ponaša kao huligan", izjavio je ambasador Andrej Kelin. "Cilj mu je da privuče pažnju."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG