Linkovi

Navalni prebačen u bolničko odjeljenje nakon sumnji da su mu cimeri oboljeli od tuberkuloze


Arhiva - Ruski opozicioni političar Aleksej Navalni tokom saslušanja na sudu u Moskvi, Rusija, 20. februara 2021.

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navalni premješten je na bolesničko odjeljenje nakon što se žalio na kašalj i temperaturu, izvijestile su u ponedjeljak ruske novine Izvestija.

Ranije u ponedjeljak, Navalni je u objavi na Instagramu rekao da je treći zatvorenik iz njegove prostorije poslat u bolnicu sa sumnjom na tuberkulozu.

U toj objavi Navalni je rekao da su mu zatvorski ljekari zvanično dijagnostikovali "težak kašalj" i temperaturu od 38,1 stepeni Celzijusa, što ukazuje na blagu temperaturu.

Navalni, star 44 godine, najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina, trenutno je u zatvoru u Kaznenoj koloniji br. 2, oko 100 kilometara od Moskve, koja je poznata kao jedna od najtežih kaznenih zavoda u Rusiji.

Navalni je rekao da je u njegovoj zatvorskoj jedinici boravilo 15 ljudi, od čega je troje hospitalizovano zbog sumnje na tuberkulozu.

Tuberkuloza je potencijalno ozbiljna zarazna bolest koja uglavnom pogađa pluća i prenosi se od osobe do osobe sićušnim kapljicama ispuštenim u vazduh uglavnom kašljanjem i kihanjem.

U velikoj mjeri je iskorijenjena u razvijenim zemljama, a osoba sa zdravim imunološkim sistemom često se uspješno bori protiv nje.

U svojoj objavi od ponedjeljka Navalni je rekao da je hrana u njegovoj zatvorskoj jedinici oskudna i da im se daje kaša nalik glini i smrznuti krompir. Trenutno štrajkuje glađu tražeći bolje uslove.

Pothranjenost i gubitak kilograma podrivaju sposobnost imuno sistema da se bori protiv tuberkuloze.

Navalni se ranije žalio na akutne bolove u leđima i nogama i da mu čuvari nisu dozvoljavali da spava.

Kritikovao je nedavne vijesti državnih medija da služi u zatvoru u ugodnim uslovima. Pozvao je dopisnike državnih medija da provedu noć u njegovom zatvoru sa sugrađanima zaraženim tuberkulozom.

Ruska policija uhapsila je Navalnog u januaru po njegovom povratku iz Njemačke pod optužbom za kršenje uslovne slobode, što je izazvalo velike proteste.

Borac protiv korupcije oporavljao se u Berlinu nekoliko mjeseci nakon što je otrovan vojnim nervnim agensom. Navalni je optužio agente ruske Federalne službe bezbjednosti za to da su pokušali da ga ubiju otrovom.

XS
SM
MD
LG